➤ Fadakar polisanmäldes redan 2015 efter anklagelser om övergrepp i samband med en jobbresa. Ett ärende som sedermera lades ned.

På fredagen kom beskedet att den tidigare chef på Aftonbladet som stängts av i samband med anklagelser om sexuella övergrepp nu förlorar sin anställning inom Schibstedkoncernen.

I Aftonbladet och svensk media uppger man inte vem det rör sig om (förutom i ett ledarstick i Arbetaren) – det gör man däremot i norsk media.

Tills för några veckor sen var Fadakar koncernens högsta chef för sociala medier och tredjepartssamarbete. Då anklagelser om allvarliga övergrepp och trakasserier mot en kollega dök upp i höstas stängdes Fadakar av från sin tjänst.

– Vi har efter samtal med medarbetaren mottagit hans besked om att få avsluta sin anställning, säger Josefina Levin, HR-chef på Schibsted Growth.

För ett par veckor sedan publicerade Dagens nyheter en omfattande historia med nya, allvarliga anklagelser från Filippa Berg som varit Fadakars kollega och redaktör för sidan Lajkat.se.

LÄS MER: Före detta moderat toppolitiker poserar med sexbrottsanklagad Aftonbladetmedarbetare

DN talade också med fyra tidigare medarbetare som beskriver Fadakar som ”en maktfullkomlig person som mobbar och fryser ut dem som kritiserar honom”.

Berg intervjuades även av norska Verdens gang där hon bland annat beskrev hur Fadakar manipulerade och skrämde henne till att inte prata om det som skett.

Men då #metoo-kampanjen sjösattes kände hon ett ansvar att varna andra kvinnor för honom.

Fadakar har ett förflutet med höga positioner på Nyheter24, Aftonbladet och sedan Lajkat. Sedan blev det Schibsted, som äger bland annat Aftonbladet. Under de senaste åren har han tillåtits klättra inom koncernen trots anklagelserna om övergrepp.

I Fadakars förflutna finns även antisemitiska uttalanden. Han har också varit en hängiven antirasist, stark motståndare till SD och så kallat näthat.