Albert Einstein får amerikanskt medborgarskap 1940. Foto: New York World-Telegram.

Einsteins lyckoteori såld för tio miljoner kronor

15 Shares

➤ Einsteins lyckoteori är inte fullt så känd som hans relativitetsteori. Det blev ändå full pott då den 95 år gamla handskrivna lappen auktionerades ut.

Försäljningen skedde på en auktion i Jerusalem på tisdagen, rapporterar AP.

Det var då Albert Einstein reste i Japan 1922, och han varskotts om att han vunnit Nobelpriset i fysik, som han skrev ned några ord på tyska på en lapp. Denna skulle fungera som ett substitut för dricks till en hotellpojke i Tokyo då Einstein begav sig av.

På lappen står: ”Ett lugnt och blygsamt liv ger mer lycka än strävan efter framgång kombinerat med konstant rastlöshet.”

Enligt auktionshusets vd ska Einstein ha sagt till hotellpojken att lappen förmodligen kommer vara värd mer än vanlig dricks på grund av hans berömmelse.

Budgivningen startade på 2 000 dollar och eskalerade snabbt. Efter 25 minuters budkrig landade priset på 1,3 miljoner dollar.

En andra lapp Einstein gav hotellpojken auktionerades också ut och såldes för 200 000 dollar. På denna stod: ”Där det finns en vilja finns det en väg”.

15 Shares

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.