LEDARE. Sedan mer än ett decennium har ”grön energi” varit på tapeten, i Sverige främst genom vindkraft. Men nu riktas äntligen kritik mot vad som benämns ”klimatkapitalister”, som berikar sig själva med hjälp av skattebetalarnas pengar.

Vindkraftsindustrin har länge attraherat investerare som lockas av elcertifikat, skattesubventioner och andra fördelar. I den tredje delen i den granskning som Samnytt släppte hösten 2022 framkom det redan då kritik mot de bolag etableras här för att nyttja dessa fördelar. Där kunde vi visa att väldigt få av de bolagen uppvisar en vinst i Sverige, har få eller inga anställda, vilket indikerar att de utnyttjar de skattefinansierade förmånerna som vindkraften har fått av politikerna.

Nyligen framkom det även att världens största havsbaserade vindprojekt kommer att bli olönsam, vilket en färsk norsk statsfinansierad studie avslöjade.

Dessa och andra larmrapporter har fått allt fler att kritiskt granska ”den gröna ekonomin”, vilket är på tiden.

I en ledartext i SvD skriver Peter Wennblad att ”Gröna investerare ska inte kunna berika sig på medborgarnas gratispengar”:

Men, precis som tv-seriens producent Petter Testmann-Koch sade i en intervju (Dagsavisen 1/12-22), har den gröna omställningen gjort det möjligt för investerare att berika sig ”på premisser som framstår som helt orimliga”.

Han fortsätter där att kritisera det ”gröna stålet”, som alla utom SD hyllar.

Trots det värderades H2GS redan förra året till nästan tio miljarder kronor. En viktig anledning till den höga värderingen är att bolaget kunnat fylla sin kassakista med runt 40 miljarder i lån från bland annat Europeiska investeringsbanken – krediter som till stor del är statligt garanterade.

Men utöver statligt garanterade mångmiljardlån vill H2GS även ha offentliga bidrag. Stora bidrag. Tidigare i år meddelade vd:n Henrik Henriksson att bolaget har sökt 3,8 miljarder kronor från Energimyndighetens stödprogram Industriklivet. Men inte för att finansiera forskning och utveckling, utan som en ren påfyllning av kassan. Företag i andra länder får ännu större bidrag, löd Henrikssons motivering.

Eftersom ett sådant bidrag inte innebär att staten får motsvarande del av aktierna i bolaget, skulle det vara en ren förmögenhetsöverföring från skattebetalarna till de redan stenrika ägarna. 

Självklart är det så. Tyvärr är politikers naivitet omkring det ”gröna stålet” samma naivitet som de har om vindkraften eller som de haft om det mesta annat i detta arma land.

Alldeles nyss visade det sig även att H2 Green fick grönt ljus av domstol, vilket innebär att inga legala hinder återstår för det omskrivna stålprojektet. Vi riskerar nu att återigen slänga skattebetalarnas pengar på extremt dyra, det handlar om hundratals miljarder, meningslösa och kanske rentav skadliga ”miljöprojekt”.

”Största bubblan i Sveriges historia”

Kritiken mot det gröna stålet är inte ny dock. Redan 2021 varnade forskare för projektet. Det skulle kräva enorma mängder energi – Hybrit och H2 Green Steel beräknas ta uppemot 50 procent av Sveriges nuvarande elproduktion i anspråk år 2045. Dessutom blir upp till det upp till 30 procent dyrare, om inte mer i slutändan.

Detta pågår just nu och klimatkapitalisterna suktar efter mer av dina pengar. Tyvärr är även den liberalkonservativa regering vi tack och lov har idag positivt inställd till detta. Ebba Busch gick ju från att vara vattenkrafts-kritiker till att omfamna det och nu alltså det ”gröna stålet”.

Jag gillar teknisk utveckling och tror inte att det vi gör idag kommer vi göra imorgon. Men låt då det gröna stålet, liksom vindkraften, stå på egna ben. Inga subventioner, inga fördelar och utan att riskera att övriga samhället blir utan elektricitet.

Jag vet att det i Sverigedemokraterna finns många kritiker mot nuvarande planer på det ”gröna” stålet och det har även lyfts i riksdagen. Nu är frågan om partiet kan, vill och vågar ta striden mot det som beskrivits som ”den största gröna bubblan i Sveriges historia”.