LEDARE. I tider när vi är i en akut el- och bränslekris, har en skenande gängbrottslighet, fortsatt massinvandring och kris i både sjukvård och skolan, vad vill då helst sossarna prata om? Något helt annat såklart. Därför är corona-frågan välkommen för regeringen liksom självfallet ”rysshotet”, denna gång i form av en konflikt som måhända är intressant, men knappast väldigt relevant för de problem Sverige brottas med.

Med mindre än åtta månader kvar till valet kan man säga att valrörelsen har börjat. Att Socialdemokraterna valt att i ett missriktat bidrag ge tillbaka en bråkdel av de pengar de sugit ut ur svenska skattebetalare genom diverse bränsle- och energiskatter är ett sådant tecken. Just energikrisen i Sverige och den väldigt konkreta effekt den ger på väljarna är nog det sista sossarna vill diskutera i valet.

LÄS MER OM ELKRISEN HÄR

En annan brännande fråga är som alltid massinvandringen som pågår obehindrat, vilken är tätt sammankopplad med gängbrottsligheten, som står högt upp på väljarnas agenda. Den är nog inte heller poppis att diskutera för en sosse.

Gagnar sossarna

Vad är då bättre än att corona får allt fokus? En till synes opolitisk fråga, även om den på senare tid blivit allt mer politiskt relevant i takt med att protesterna och motviljan mot restriktioner och vaccinationspass ökat. Men trots allt en fråga som har enat de flesta partier och där väljarna, som vanligt i tider av kris, tyr sig till regeringen. Hysterin kring corona backas såklart upp av gammelmedia som med hjälp av ständiga krigsrubriker kan upprätthålla bilden av en kris, trots att det faktiskt inte är någon reell sådan.

Krisen är snarare en illusion, skapad av media och politiker, som därmed drar fokus från riktiga samhällsproblem som ovan beskrivna. Bristen på vårdplatser är ett sådant problem som ju kom att spela en roll just rörande corona eftersom det inte fanns plats nog för de som behövde respiratorer. Istället hamnade fokus inte på sossarnas vårdmisslyckande utan en ”pandemi” – som svårligen kunde skyllas på sossarna.

Länder såsom Danmark och Storbritannien, som varit några av de värsta när det gäller restriktioner, aviserade nyligen att alla restriktioner ska bort inom kort. Danmark ska dessutom inte klassa covid som en ”samhällskritisk sjukdom” längre. Svenska regeringen gör dock tvärtom: i början januari SKÄRPTE de restriktionerna och just nu, när denna text skrivs, meddelar Ekot att Sverige till och med förlänger restriktionerna.

Inte förvånande. För ju mer de kan prata om covid, restriktioner och om hur ”ansvarstagande” de är, desto bättre inför valet som nu mindre handlar om de riktiga problem vi har.

Rysshotet

Sen har vi en annan gammal favorit: rysshotet. Regeringen skramlade ju offentligt med vapnen härom veckan när militär skickades till Gotland. Som någon skrev kunde de har gjort det i tysthet men valde att slå på stora trumman. Ryssland var anledningen. Det sammanstrålar med vad som sägs vara en rysk mobilisering vid Ukrainas gräns samt oidentifierade drönare vid våra kärnkraftverk. Perfekt för sossarna i valrörelsen.

Då har de en ny fråga att använda för att rikta bort fokus från deras misskötsel av landet.

Rysshotet är dessutom en fråga som när den väcks genererar stor enighet bland de andra partierna och återigen presenteras i form av en kris i media. Folket sluter upp, alla är överens, visa ”handlingskraft” (till synes i alla fall) – och det gagnar dem i en valrörelse. Bara ta SvD:s löpsedel igår, ackompanjerad av en allvarlig bild på Magdalena Andersson:

Tro det eller ej – regeringen höll till och med en presskonferens (!) igår om ”det säkerhetspolitiska läget” efter att ha samlat alla partiledare för att diskutera Ukraina. Är det inte väldigt underligt? För en potentiell gränskonflikt som ännu inte inträffat i ett land ett bra bit bort från oss väljer sossarna att samla alla partiledare, vilket såklart ger en anledning till att därefter i ensam majestät hålla en pressträff.

Detta går givetvis i hand med liknande toner från USA, där vänsterliberal media precis som här trycker på för att agera mot Ryssland, vilket den populäre programledaren Tucker Carlson kritiserar.

Även om man såklart kan ha åsikter om vad som händer eller inte händer vid Ukrainas gräns, det är ju en del av utrikespolitiken, är det i ljuset av vad som händer i vårt eget land inte avgörande. Det är snarare en distraktion. Men att sätta detta stora fokus som sossarna nu gör lär inte vara en slump. Det är ju välkänt att i tider av kris – starta ett krig.

Det var bland annat det George Bush beskylldes för när han startade invasionen av Afghanistan och Irak.

Vi kan jämföra med Finland, som ju är omedelbar granne med Ryssland. Där har Ryssland v.s. Ukraina inte genererat hysteri eller ens blivit en stor fråga, och definitivt inte i närheten av det vi bevittnat i Sverige. Det enda som hänt var att statsminister Sanna Marin gick ut och till och med betonade att en finsk Nato-anslutning är mycket osannolik.

År 2016 såg vi också stora skillnader mellan Finland och Sverige. Det året bjöds Putin in till Finland och svenska politiker gick i taket. Men svaret från finländarna var luttrat och pragmatiskt: ”Det här är den finska linjen. Den är välgrundad historiskt, geografiskt och substantiellt” sa finska ambassadören René Nyberg då. En finsk parlamentariker konstaterade att Sverige ofta bad Finland om hjälp: ”Men i Sverige tycks ni vara lite kluvna på den här punkten eftersom vi ofta blir ombedda att hjälpa er att förbättra er relation till Ryssland”, sa riksdagsledamoten Erkki Tuomioja (SDP).

Varför, kan man fråga sig, är tonläget så högt i Sverige, men inte Finland? Värt att fundera över.

Fienden är i landet

Jag, och SD, har i årtionden argumenterat för ett starkt svenskt försvar, som kan agera både mot eventuell rysk aggression men även andra situationer. Sverige ska alltid vara på sin vakt, mot Ryssland och alla andra. SD har också varit det enda parti som konsekvent velat rusta upp Sverige försvar, vilket Reinfeldt erkände i Riksdagen för ett antal år sedan (se här i en video jag gjorde då). Så det går knappast att beskylla vare sig mig eller SD för att vara naiva, oavsett vem som eventuellt i en potentiell framtid kanske hotar Sverige. Detsamma kan man dock inte säga för de andra partierna.

Men de riktiga hoten mot Sverige kommer inte utifrån, utan inifrån vårt eget land, vilket varit fallet under lång tid nu. Det handlar om det jag skrev i början; givetvis massinvandringen med alla följdeffekter det får på ekonomi, brottslighet och samhällsmiljö. Framförallt den organiserade brottsligheten som äter sig in i samhället, korrumperar det och sen är nästan omöjlig att få bort. Det är något vi tagit upp länge här på Samnytt men även såklart av SD. Den frågan hamnar i skymundan, trots en invandring på närmare 100 000 år 2021.

Energikrisen har det varit mycket tal om på senare tid och troligen blir den frågan svår att begrava när alla ser den svart på vitt på sina elräkningar. Låt oss i alla fall hoppas det.

Det finns otaliga andra problem i landet såklart och det lönar sig inte att rada upp alla här men Sveriges riktiga problem är varken covid eller ryssarna. Problemet är främst våra egna politiker, som sorgligt nog blivit framröstade av medborgarna själva förvisso men ändock de som försatt Sverige i denna sits. Problemet är alla de människor som kommit hit men inte borde vara här.

I mångt och mycket är problemet sossarna med deras stödpartier. Detta borde såklart debatten och diskussionen inför valet handla om. Men sossarna kommer göra allt för att det ska handla om ryssen, covid eller andra frågor som drar fokus från deras gigantiska misslyckande.

Texten är uppdaterad