Under lång tid nu har världen och dess storföretag anammat det som kommit att benämnas som ”woke” vilket på svenska bäst översätts med ”politiskt korrekthet”. Det har resulterat i bisarra beslut, dåliga filmer och serier, censur, odemokratisk valpåverkan och mycket mer. Men har vi på senare tid börjat se början på slutet för woke-ismen?

Det kanske är för tidigt att säga just idag, men det finns vissa tecken som kanske får en att ana en viss ljusning. Det mest uppenbara exemplet är Musks förmodade uppköp av Twitter. Det har ännu inte gått igenom då de håller på med någon form av ’due diligence’. Senaste jag läste var att han pausat processen med uppköpet i väntan på att granska hur stor del av Twitters användare som är riktiga människor, v.s. så kallade ”botar”, alltså inte riktiga användare.

Men bara det att planerna kommit så långt, tillsammans med Musks hängivenhet åt yttrandefrihet i kombination med hans ambitiösa planer att öka både Twitters användare och intäkter, kan ge ringar på vattnet. Världens rikaste man, som han idag bedöms vara, kan kanske göra att andra företag, som trott att vara woke är fördelaktigt, kanske omvärderar sin position: ”Om Musk ser tillväxt och ekonomi i att göra Twitter mindre politiskt korrekt, kanske kan vi också?”. Det är inte omöjligt att sådana tankar kan formeras. Lyckas Musk är det ett bevis på att man inte behöver vara woke.

Det finns även numera ett talessätt: ”Get Woke Go Broke”, vilket översatt är ”bli politiskt korrekt och gå i konkurs”. Det handlar om att flera företag gått ut och stoltserat med hur politiskt korrekta de är bara för att se sin affärsverksamhet gå åt skogen kort därefter. Ett svenskt exempel på detta var skoföretaget Brandos som gick ut med en anti-SD video inför valet 2014 och sa att SD:are inte är välkomna till deras affär. De hamnade sedan i stora ekonomiska bekymmer och tvingades till rekonstruktion. De verkar därefter ha gått i konkurs.

Ett möjligt ytterligare tecken är Netflix som nyligen gick ut och sa att medarbetare som klagar på filmer eller serier hos streamingjätten som inte stämmer överens med deras egna politiskt korrekta värderingar kan hitta annat jobb. Det är en stor förändring jämfört med tidigare, då Netflix på senare tid fått stark kritik för att vara politiskt korrekt, vilket återspeglats i deras innehåll. Bland annat Elon Musk ska ha yttrat sån kritik:

Nu är Twitter och Netflix förvisso bara två exempel, men samtidigt två stora exempel. Lyckas de gå emot woke-ismen på ett framgångsrikt sätt, där både vinst och användare ökar, så kan de få andra att göra samma sak. Då kanske den våta filt som ligger över kultur, reklam och storföretagen har en chans att släppa, vilket i sin tur på sikt skulle kunna leda till stora positiva förändringar.

I tider som dessa när det mesta går åt fel håll kan man i alla fall försöka unna sig att gripa efter de få halmstrån som finns.

LÄS ÄVEN: Netflix: ”Acceptera yttrandefrihet eller hitta ett annat jobb”