LEDARE. Det sägs att gammelmedia i Sverige domineras av liberaler, exempelvis DN men där även SvD ingår tillsammans med GP, Sydsvenskan, Expressen och många andra av de större. Sedan finns såklart en uppsjö av andra socialdemokratiska tidningar där Aftonbladet är den största. Men trots att de stora domineras av att vara liberalistiska, så spelar de ändå sossarna rakt i händerna, drygt en månad innan valet.

Jag glömde ju såklart (S)VT – som vi alla sedan gammalt vet domineras av sossar, vänsterpartister och miljöpartister. I helgen uppmärksammade Samnytt hur statstelevisionen försökte normalisera att Sverige blir ett U-land när det gäller elförsörjning. Rubriken var ”Så sparar du på elen – och ändrar dina vanor”.

Artikeln är kirurgiskt befriad från debatt, kritik eller ren information om att elkrisen är orsakad av den socialdemokratiska regeringens energipolitik. Även om SVT inte vill dra in deras älsklingsparti så undviker de all form av kontext om varför vi befinner oss i denna sits. Samnytt har skrivit om det utförligt och det är klart som korvspad att nedläggningen av kärnkraften, utbyggnaden av vindkraften och integrationen med Europas elnät är bovarna i dramat.

Skulle SVT mot förmodan rapportera om anledningarna heter det ”Putin-priser”, trots att elkrisen började långt innan Ukraina-kriget och trots att bränslepriser i många andra europeiska länder är långt lägre än i Sverige.

Sossarnas våta dröm

Men att SVT skulle bistå sosse-regeringen en månad inför valet är kanske inte överdrivet förvånande. Men förvånande är dock kanske hur andra till synes liberala tidningar skapar förstasidor som är en sossestrategs våta dröm. Detta var även något som krönikören Viktor Barth-Kron noterade från ”agendasättande” DN:s förstasida nyligen:

DN, som kallar sig själva ”oberoende liberal”, har inga betänkligheter att spela sossarna rakt i händerna.

Det finns säkert många fler exempel på hur nyhetsredaktionerna på tidningar som inte tillhör sossarna ändå agerar vallokomotiv för dem. Allvarligast är såklart när statsmedia gör det. Men illavarslande nog när privat media till synes gör detsamma. Kanske är det ett resultat av hur medarbetare medvetet eller omedvetet, i det tysta, sympatiserar med en sosse-regering stödd av Centerpartiet.

Men oavsett anledning står det rätt klart om man följer förstasidorna och nyhetsrapporteringen att svensk gammelmedia, oavsett om de kallar sig ”oberoende liberala”, ”oberoende moderata” eller bara ”oberoende” (som SVT försöker inbilla oss) passar sossarna väldigt bra inför det stundande valet.

Och det borde oroa oss alla.