LEDARE. Även om man vet så slås man ibland av hur otroligt mycket som måste förändras och hur svårt det faktiskt är för att komma till rätta med all galenskap i Sverige. Senaste i raden av bisarra exempel på detta kafka-liknande land är den polis som nu bestraffas för att han stoppade ett gäng tjuvar med hjälp av sitt tjänstevapen. Han borde få medalj, inte ett straff.

Som Samnytt nyligen rapporterade om dömdes en polis för att ha stoppat ett gäng tjuvar vid en bilfirma, som när han sa till dem att stanna kallblodigt gasade upp och nästan körde över honom. Men istället hoppar polisen Jonas åt sidan, riktar sitt tjänstevapen mot bilens vänstra framdäck och avlossar två skott mot bilens däck.

LÄS ÄVEN: Polis dömdes för skott mot tjuvar

Resultatet är att bilen efter omkring 100 meter börjar sladda och två av tjuvarna kan snabbt gripas. De gripna var två yrkeskriminella som är dömda för ett stort antal brott. Men nu kommer det bisarra: polismannen Jonas åtalas för brott. Närmare bestämt tjänstefel för att han inte anses ha haft ”laga befogenhet” att avlossa sitt tjänstevapen mot flyktbilen.

Detta sker alltså när han är i tjänst och försöker stoppa en bil som lika gärna kunde kört över honom. Skotten han avlossar riskerar inte att träffa några andra – det var från någon meters håll, ner mot däcken i ett industriområde på natten där inga andra människor fanns i närheten, vilket bilderna Samnytt publicerade visar.

Mesiga Sverige

I måndags förra veckan kom domen från Ystads tingsrätt och han dömdes till 20 000 kronor i böter för tjänstefel samt 53 000 kr i rättegångskostnader – alltså cirka 75 000 kronor. För att ha gjort sitt jobb. För att ha stoppat ökända yrkeskriminella.

Anledningen till att han döms att betala för rättegångskostnaderna är för att Jonas, till skillnad från tjuvarna han grep, har ett jobb och försörjning. Han anses därför kunna betala för rättegången själv. Tjuvarna slipper däremot att betala för sin rättegång. Totalt hjärnsläpp av detta naiva, mesiga och veka land.

Jag vet inte hur många exempel det nu finns på när laglydiga, hederliga medborgare med civilkurage döms för att ha gjort rätt. Ett exempel, förvisso några år på nacken men ett tydligt exempel, var när Per-Anders Pettersson såg en kvinna bli överfallen av en man. Han tog sin domkraft och slog till gärningsmannen. Han blev själv dömd för att ha försvarat kvinnan.

Ett annat är exempel är butikschefen i Stockholm som ingrep mot en påtänd snattare och sedan själv dömdes för misshandel, vilket Samnytt rapporterade om.

Ge polisen rätt

För ett par år sedan skrev jag om att vi måste utöka nödvärnsrätten. Det är bara en av alla saker vi måste rätta till. Att skydda våra poliser och låta dem få utöva mer våld än vad de för göra idag är en annan. Inte oprovocerat våld som leder till att poliser får rätt att utföra övergrepp, såklart. Men en mycket högre våldstillåtelse måste vi tillåta när poliser gör rätt sak i en pressad, stressad eller akut situation.

Skotten mot bildäcken beskrivet ovan är ett sådant exempel. Det är en sak att undersöka vad som hände, men vi måste ändra reglerna så att gränsen för vad som inte är tillåtet höjs markant. Förövarnas bakgrund bör också spela en roll – visar det sig att de är yrkeskriminella, även om det uppdagas först i efterhand, bör bara de göra att grövre våld accepteras.

Men även utifrån polisens egen situation bör våldsanvändningen ges större utrymme. När de försöker stoppa ett pågående brott, när gärningsmännen hotar deras säkerhet, när gärningsmännen riskerar att komma undan med de som de försöker stjäla – då ska toleransen för polisens våldsanvändning vara väldigt hög.

Att så inte är fallet idag är en sorglig röd tråd i det svenska samhället. Brottslingar skyddas. Laglydiga straffas. Man går hårt åt folk som säger sin mening på Twitter, vilket Samnytt skrivit om tidigare, men släpper ut mördare efter några år. Silar mygg och sväljer kameler. Det kommer även in på det anarkotyranniska samhället, som jag skrivit om tidigare.

I fallet med polismannen Jonas borde han få medalj för att han hade modet att skjuta mot de kriminella som borde suttit inlåsta redan. Men detta dumma land väljer att straffa honom istället.

Vi har mycket att göra.

LÄS ÄVEN: Butikschef brottade ned påtänd snattare – döms för misshandel