LEDARE. Efter att ha sett intervjun i SVT:s Utfrågningen med Ebba Busch, där hon kritiserade Reinfeldt och hans energipolitik, måste det sägas igen: har man i politiken haft så grundligt fel i en, och ofta flera, avgörande frågor för landet man vill styra, då borde man inse att man inte har förmågan att styra, och avgå.

Det har varit under sossarnas vakt som kärnkraften lagts ner, huvudsakligen. Men de före detta Allianspartierna har ett nästan lika stort ansvar:

Barsebäck 1 stängdes den 30 november 1999, under socialdemokratisk regering.
Barsebäck 2 stängdes den 31 maj 2005 , under socialdemokratisk regering.
Oskarshamn 1+2, beslutades stängas i oktober 2015, under socialdemokratisk regering, men det var strax efter att de tog över efter Reinfeldt-eran. De stängde ner på grund av effektskatten som gjorde det ekonomisk ohållbart, som alltså allianspartierna inte gjorde något åt under deras åtta år. Själva driftstoppen skedde sedan för O2 år 2016 och O1 den 17 juni 2017, under socialdemokratisk regering.
Ringhals 1+2 beslutades att avvecklas i april år 2015, under socialdemokratisk regering. De pekade också på ”affärsmässiga beslut” men som påvisats var det i stället medvetna politiska beslut genom effektskatter, genom att man satte in kärnkraftsmotståndare i Vattenfalls styrelse och genom att man i riksdagen röstade nej till SD:s förslag att ge Vattenfall direktiv att driva kärnkraften vidare.

Som kan ses i rösträkningen nedan var det S+C+V+MP som med en rösts marginal stoppade Ringhals 1+2 från att fortsätta leverera el:

Ringhals 2 togs sedermera ur drift den 30 december 2019 och Ringhals 1 den 31 december 2020 – under socialdemokratisk regering.

Erkänner inkompetens

Men Allianspartierna, under deras åtta år i regering 2006-2014, förvärrade situationen för kärnkraften vilket bidrog till att den lades ner. 2008 höjde de kärnkraftsskatten. 2009 skulle vindkraften prioriteras och ges stora stöd samtidigt som det slogs fast att kärnkraften inte skulle få något statligt stöd.

– Reinfeldt hade fel om migrationen och han hade fel om kärnkraftens betydelse framåt, sa Busch i SVT om dessa faktum.

Programledarna poängterade då att det ju även var KD:s fel, eftersom KD medverkade till att försämra situationen för svensk kärnkraft, vilket stämmer. Till Buschs personliga försvar bör sägas att hon blev kommunalråd först 2010 för KD och invald i partistyrelsen år 2013, efter de ödesdigra besluten om kärnkraften. Så möjligen är hon inte den som främst ska klandras. Men i SVT sa hon även följande:

– Jag tar fullt ansvar för besluten som vi tog då men kan också konstatera att när man som politiker säger att “nu ska vi till punkt a” och istället hamnar på punkt b, ja då måste man kunna vara ödmjuk nog att säga att “det här blev inte bra”.

Visst, det kan man kanske säga. Men man bör samtidigt avgå, om avståndet mellan a och b är så stort och negativt som här.

Politik är ingen barnlek

Men dessa politiker, och de är många, som nu efter decennier av misslyckanden på nästan exakt alla områden i samhället, erkänner att de haft fel, att de varit naiva, att ”det inte blev bra”, verkar inte förstå att politik, och deras politiska beslut, är allvar. Det är inte som att köpa fel mjölk på ICA, glömma bort tvättiden eller något annat obetydligt.

De bör inte få vifta bort sina felaktiga beslut med en klackspark för att sedan utan skam be väljarna om nytt förtroende. De verkar inbilla sig att le in i kameran, klä sig i någon fin kostym eller dräkt och låta allvarsam ska räcka för att decennier av katastrofala misslyckanden ska glömmas bort eller förlåtas av väljarna.

Men, även om väljarna i hög grad tyvärr ser ut att göra precis detta, så borde det vara tvärtom. Sjukklöverns misslyckanden är inte fel mjölk på ICA, utan har skapat hundratusentals brottsoffer som fått utstå misshandel, våldtäkter, mord, rån, inbrott, stölder, mordbränder, mobbing, hot och utpressning.

Det är misslyckanden som har skapat hundratusentals ekonomiska offer som med sina skattepengar försörjt en växande andel av befolkningen som varken jobbar eller vill bli svenskar. Det har skapat miljontals offer som på grund av politikernas naiva, barnsliga och rent ut sagt clownartade energipolitik nu får betala ännu mer av deras surt förvärvade pengar till storbolagen och statens energibolag.

Det tvingar folk från hus och hem, det tvingar folk in i arbetslöshet, det tvingar folk att lägga ner sina livsverk i form av företag.

Äcklar mig

Kort sagt, dessa pajasar till politiker, som gång på gång tar de sämsta besluten som överhuvudtaget går att ta, har orsakat och fortsätter orsaka massivt lidande för folket de är menade att företräda.

Trots allt detta så står de där, igen, i TV-rutan och utan skam och ber väljarna om förnyat förtroende, något som givetvis är ännu mer otroligt är att de verkar få det.

Men hade de haft någon skam i kroppen, någon stolthet alls, så skulle de insett att de är komplett misslyckade som politiker – och avgå. Politiker borde ha förmågan att förutse problemen och sen våga lägga den politik som behövs, oavsett vad det politiska och mediala träsket anser. För politik är ingen barnlek, även om många politiker verkar tro det. Politik kan döda och förslava, eller skydda och berika. Det är på allvar.

Så att se dessa clowner i ytterligare ett val desperat försöka släta över deras misslyckanden, förminska deras okunskap och feghet och be om nytt förtroende äcklar mig rent ut sagt.

Just nu finns det bara ett enda parti som inte har vare sig blod eller skam i bagaget. Sverigedemokraterna har haft rätt om allt. Invandring, kriminalitet, energi, skola, försvar – alla stora frågor.

I ljuset av detta kan jag för mitt liv inte förstå hur någon med sunt förnuft ens kan överväga att lägga sin röst på någon annan. För det enda man då gör är att be om mer misslyckande.