mogge magge o ekeroth

Foto (Johansson/Andersson): Kristian Pohl/Regeringskansliet

Ledare

Ekeroth: ”Ingen profet blir erkänd i sin hemstad”

Publicerad 7/5/2022
Annons

LEDARE.Det kanske ligger i sakens natur att en politiker inte bara inte kan erkänna att man haft fel, utan måste låtsas att man hela tiden haft rätt, trots att man bevisligen haft fel. Exemplen är otaliga från sjuklöverpolitikerna såklart men det mest underliga är att väljarna aldrig riktigt straffar dem.

Under mina år i riksdagen la jag många förslag. Flest av alla faktiskt. Alla röstades ner. Alla motargumenterades. Det var förvisso väntat. Det nya uppstickarpartiet alla andra hatade skulle såklart inte få erkännandet av att ha rätt, före alla andra gammelpolitiker. De hade ju sin ordning, sin stilla lunk över hur saker görs och ska göras. Sitt gemytliga debattklimat.

Aldrig förr hade de debatterat invandringen ordentligt heller. Jag minns precis i början där år 2010. Det hölls en så kallad ”allmänpolitisk debatt” som innehåll alla möjliga politiska ämnen. Den kan bland annat ses här (del 1 av 10). Skumma gärna igenom de andra klippen som utgör intressanta tidsdokument över hur det lät då. I klippet syns bland annat den numera bortgångne William Petzäll, Richard Jomshof och undertecknad.

Ett av de många förslag jag la var det om ”Utvisning och förvar av svårutvisade”. Det handlade om att många med av- eller utvisningsbeslut stannar i landet samt vad som behöver göras för att åtgärda problemet. I motionen hade jag flera yrkanden, varav ett var:

Slutligen bör förvaringscenter upprättas vid olika platser i landet som ligger innan själva gränspassagen/kontrollen. Här ska de som söker någon form av uppehållstillstånd förvaras samt alla av- och utvisade. Enligt samtal jag haft med personer inom rättsväsendet skulle sådana förvaringscenter, t.ex. placerade innan passkontrollen på Arlanda, medföra enorma kostnads- och effektivitetsbesparingar.

Motivet från min sida var naturligtvis att de som söker uppehållstillstånd, men ännu inte har fått det, ju inte vet om de har rätt att stanna i landet eller inte. Är det då rimligt att de släpps fria i vårt land när vi vet hur många som går under jorden när de inte får de beslut de vill? Ni kan gissa vad reaktionerna blev. Vänsterextrema Expo skrev bland annat indignerat om det, om man nu bryr sig om vad de säger.

Jag upprepade dessa tankegångar år 2016 när jag på sociala medier skrev att asylsökande inte borde ha rätt att röra sig som de vill i samhället. Ramaskri i hönsgården Sverige som ni kan se närmare här.

Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S), var såklart kritisk till mitt uttalande om att asylsökande inte borde få uppta våra gator och torg.

– SD:s förslag är extremt och antidemokratiskt, sa han då.

Roger Haddad (L), som jag satt med i justitieutskottet, sa att ”uttalandet är ovärdigt för en medlem i justitieutskottet”.

Spola fram tio år (från mitt första förslag 2012). Häromdagen gick Magdalena Andersson ut med ett utspel om att göra följande:

Migrationsverket ska inrätta särskilda center dit den som saknar asylskäl ska flytta, för att sedan återvända. Centren kan till exempel ligga nära en flygplats.

Känns det igen?

Meningslöst

Visst, vissa påpekar att deras utspel handlar om de som ”saknar asylskäl” vilket får antas innefatta de som fått avslag. Det skiljer sig från mitt förslag då jag vill att alla ska hållas under kontroll till dess att man vet om de får stanna eller ej. För innan dess vet man ju inte om de har rätt att vara i landet – ska de gå helt fria och utan kontroll då? Poängen med min motion var ju att Sverige har ett stort problem med att folk avviker och inte respekterar negativa asylbeslut.

Sossarnas utspel blir därmed verkningslöst eftersom problemet kvarstår – om de avviker på negativt beslut kommer de givetvis avvika från att sättas i asylcenter också. Mitt förslag är alltså mer långtgående och självfallet bättre.

Men såklart är sossarnas utspel lika falskt som deras utspel om att utvisa 80 000. Detta är något de säger i en valrörelse för att sedan fortsätta på massinvandringen och kravlösheten. De är duktiga på att kampanja och säga ”rätt” saker för att folk ska tro på dem ännu en gång. Men det intressanta här är hur ett förslag misstänkt likt det jag la år 2012, i något modifierad form, kan läggas av sossarna tio år efteråt. Och då blir det inga ramaskrin.

Ni som följt Samnytt har sett mig skriva om detta flera gånger, tidigare bland annat i texten ”Vad var det jag sa”. Nu så här i valtider är det värt att påminna om.

Borde jag då inte vara glad när de andra kopierar mina förslag? Jo, på ett sätt visar det ju att jag hade rätt och var före min tid. Men, problemet är såklart om de återigen lyckas lura väljarna att de är kompetenta.

Jag menar att en politikers viktigaste egenskap är att förstå och analysera verkligheten man befinner sig i. Att se vad samhället behöver, gärna innan det blir akut, och sen våga stå för det även om det måhända är kontroversiellt, vilket mycket är i detta kuvade land.

Men den förmågan har bevisligen inte sjuklöverpolitikerna.

”Ingen profet blir erkänd i sin hemstad”

Efter alla år i riksdagen, med alla förslag som bespottades av de andra partierna (förslaget om asylcenter röstade faktiskt inte ens SD för på den tiden) som numera är vardagsmat och ”självklart” för de andra kan man fråga sig om jag är bitter för att min faktiska framsynthet inte erkänns? Lite kanske. Men det var svårt om inte omöjligt för dem att erkänna att jag hade rätt. De insåg det kanske inte då, men fler gör det nu, men att säga att Kent Ekeroth (!) hade rätt vågar eller vill nog ingen göra. Knappt ens idag.

Enligt Matteusevangeliet samt Lukasevangeliet ska Jesus ha sagt att ”Ingen profet blir erkänd i sin hemstad”. Andra modernare varianter går ”Ingen profet blir erkänd i sin egen tid”. Nej, jag kallar mig inte profet utan i slutändan handlade det bara om två saker: sunt förnuft och min totala likgiltighet för vad etablissemanget skulle tycka om mig om jag sa sanningen.

Ett annat exempel var 2011 när alla andra hyllade ”arabiska våren” som en demokratirörelse men det gick precis tvärtom – det blev som vanligt ett segertåg för totalitära, religiösa krafter. År 2012 höll jag ett anförande, ett år efter jag hållit mitt första anförande i ämnet, där jag sonika upprepade vad jag sa år 2011 eftersom det vid det laget visade sig stämma på pricken. Se mitt anförande här (ni kan läsa mitt anförande från 2011 här):

Så nej, jag blir kanske ingen profet i mitt eget land men nog har jag förutspått det mesta som skulle komma att gå fel i det här landet och åtgärderna för att förhindra det. Det är inget sossarna kan skryta med som tio år efter gör ett urvattnat utspel som de i princip tidigare förkastat.

Men som alltid är det mest underliga av allt hur väljarna kan fortsätta att belöna clownerna som sjuklövern utgör.

För man ska inte lita på hycklare och pajasar.

Kent Ekeroth
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1249”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons