LEDARE. Som det brukar låta på nätet: Jonna Sima, ledarskribent på vänstertabloiden Aftonbladet, har det inte lätt. Hennes senaste alster är så ofantligt obegåvat, alternativt otäckt totalitärt, att det är dels värt att ta upp här, dels inte behöver en speciellt lång text för att analyseras.

Hon ondgjorde sig över att den meningslösa plastpåseskatten skulle dras tillbaka och författade en text på Aftonbladet. I den skrev hon följande, väldigt fascinerande, ”analys”:

Svenska staten kommer årligen också förlora runt 500 miljoner i intäkter när plastpåseskatten försvinner. Då är vi uppe i miljardbelopp som svenska folket går miste om.

Förvånad är kanske inte något man borde bli över det som spottas ut från Aftonbladet. De har ju trots allt Anders Lindberg som haft och har fel i allt mest hela tiden. Dock är uttalandet från Sima en utmärkt beskrivning över hur tankeverksamheten hos henne och hennes kollegor går.

Plastpåseskatten drar enligt henne in 500 miljoner kronor. När dessa pengar alltså går tillbaka till folket som ju betalade skatten i första taget är det i Simas värld en förlust…för svenska folket! Att få tillbaka sina pengar = förlust.

Kan någon med normal begåvning förklara den där tankevurpan?

Du ska inte ha några pengar alls

Med den logiken är alla sänkta skatter också en ”förlust” för de som betalar skatterna. Drivmedelsskatter, pensionsskatter, momsskatter med mera – ALLA sänkta skatter är för folket att ”gå miste” om pengarna, trots att pengarna går tillbaka till dem själva.

Om högre andel pengar till individen att bestämma över själv är en förlust, något ”folket går miste om”, så måste ju en mindre andel till folket att själva råda över vara en vinst. Alltså, ju mer staten förfogar över, ju mer staten bestämmer, desto bättre.

Extrapolerar man Simas egen logik så har vi svaret på hennes drömsamhälle: staten ska kontrollera 100%, varenda krona, i samhället. Folket, skattebetalarna, individerna, ska inte bestämma över sin egen ekonomi alls. För det är ju då folket ”går miste” om pengarna.

Om det inte var uppenbart innan så är det tydligt nu: Jonna Sima och Aftonbladet vill inte att du ska ha några pengar alls. Ungefär som Sovjetunionen alltså.