Gemene man har vad jag erfarit under lång tid suckat högt vid köksborden rörande det löjeväckande rättspolitiska system Sverige har. Extremt låga straff, bisarra frikännanden trots bevisning, att det inte är olagligt att rymma från fängelse och en uppsjö av dåliga ursäkter att inte utvisa – listan kan göras lång. Ett alldeles färskt exempel rörande klimatextremisterna sätter ljuset på denna galenskap.

Alldeles nyligen dömdes ett gäng klimatextremister för sabotage efter att ha blockerat motorväg E4 i höjd med Karolinska universitetssjukhuset i Solna – vilket även resulterade i att en ambulans hindrades framfart. Men trots allvaret i deras agerande ansåg ett lamt svenskt rättsväsende att villkorlig dom och skyddstillsyn var tillräckligt för extremisterna (de ansåg att straffvärdet var fyra månader).

Det innebär alltså att extremisterna kom ut direkt på gator och torg. Och vad gjorde de då? De gick direkt ut och blockerade trafiken igen, vilket de stoltserar med på Facebook:

Att det svenska rättsväsendet är tafatt blir väl inte tydligare än så här. När inte ens några välbeställda woke-svenskar har respekt för rättsväsendet så kanske man börjar förstå hur gangstrarna i förorterna inte heller har det.

Jag skrev tidigare om dessa tomtar:

Extremisterna tror säkert de gör något gott och anser sig dessutom ha rätten att tvinga andra vanliga medborgare att ta del av deras extremism. Det kan handla om folk som ska till sjukhuset för vård, en ambulans som är på väg att rädda någons liv, en förälder som ska hämta eller lämna barn på skolan.

Det kan vara någon på väg till ett flyg till drömsemestern med sin nygifta fru eller till resan med sin gamla mor för att fira hennes 75-års dag. Det kan handla om sin fars begravning. Eller dotterns student.

Allt detta och mycket mer kan några självupptagna, självgoda, naiva och alltigenom verklighetsfrånvända klimatmuppar och extremister förstöra. Men varken straffen eller vem som får åtgärda situationen är tillräckliga.

Skärp straffen och döm hårdare

Jag föreslog i mitt inlägg att envarsgripanderätten måste förtydligas, så att varje enskild medborgare ges rätt att släpa bort dem. Om extremisterna gör motstånd måste det vara tydligt att medborgare får accelerera våldsanvändningen för att få bort dem. De som väljer att själva rensa upp oredan måste känna sig säkra på att de inte drabbas av några juridiska konsekvenser så länge det rör sig om en rimlig användning av våld.

Den nu uppkomna situationen där ett gäng medelklasstölpar fullständigt ignorerar rättsväsendet kan givetvis inte få fortsätta. Dels måste lagen ändras såsom SD vill och som jag föreslagit. Och dels måste domstolarna bedöma detta hårdare.

De tolv extremisterna dömdes för två brott: sabotage samt ohörsamhet mot ordningsmakten. Det senare har upp till sex månader i straffskalan, men sabotage, av normalgraden, har upp till fyra års fängelse. Det fanns alltså utrymme för en radikalt mycket skarpare bedömning av situationen. Klarar domstolarna inte av det kan lagstiftarna ordna förarbeten så domstolarna gör en annan bedömning.

Det är nog illa att dessa kompletta idioter riskerar att förstöra en semester, ett viktigt jobbmöte, eller en begravning. Men vad ska de, eller för den delen ett slappt rättsväsende, säga den dagen de stoppat en gravid kvinna från att nå sjukhuset, en ambulans från att komma till en döende person eller brandkåren till en brinnande byggnad?

Dags att ta detta på allvar.

LÄS MER: Klimatextremister stoppade trafiken – timmar efter dom

LÄS MER: Klimatextremister hindrade ambulans – SLIPPER fängelse

LÄS MER: Ekeroth: ”Utökad rätt att slänga bort klimatextremister”