hellg seger feat img SN
Ledare

Ekeroth: ”Media kräver svar av andra men vägrar själv ge dem”

Publicerad 9/29/2022
Annons

LEDARE.Jag har tidigare berört detta problem: att svensk media bröstar upp sig och sätter sig på höga hästar när de skryter om deras viktiga samhällsuppgift – att granska makten. De låtsas vara frihetens, demokratins och det öppna samhällets försvarare men agerar som värsta Sovjet-apparatchniksen när deras egen makt granskas. Nu har vi ytterligare ett sådant exempel.

Under hela min politiska karriär har jag som många vet varit kritisk till svensk media. Det var en av anledningarna till att Samnytt startades. Svenska journalister inbillar sig själva och andra att de är så goda och att utan dem skulle demokratin och öppenheten raseras. Men de hycklar monumentalt som alltid.

För de förväntar sig och kräver svar från alla: privatpersoner liksom offentliga personer. De hävdar att de granskar makten och i vissa fall gör de också det. Men i andra fall går de på maktlösa privatpersoner bara därför att de inte klivit ned i PK-träsket. Det är ju såklart rätt att granska makten – det är en central och viktig funktion. Men allt oftare uppfattar folk att media snarare skyddar makten och ger sig på de som kritiserar etablerade sanningar, partier och maktstrukturer.

En sådan maktstruktur är mediaetablissemanget självt. För vidden av journalisternas falskhet och hyckleri blir aldrig så tydlig som när de själva granskas. Och varför skulle de inte det? De utgör en mycket tung maktfaktor. Men så fort de får kritiska frågor så händer något eller båda av följande: antingen skriker de ut bland sina egna journalistpolare och kallar granskningen för ”trakasserier”, ”hot”, ”hat” eller ”påverkansoperationer”. Eller så undviker de helt enkelt att svara. Eller båda delarna.

I vilket fall reagerar de nästan alltid som Stålmannen mot kryptonit. De flyr granskningen. Slänger på luren. Låtsas vara upptagna. Säger att de ska ringa upp men stänger av telefonen eller låter något förkläde ta samtalet istället. Eller kritiserar de som granskar dem.

Jag uppmanar alla att läsa och titta på de artiklar och videoklipp jag länkar till i slutet av den här artikeln, för flera sådana exempel. Men innan det rekommenderar jag er att lyssna på ett färskt inslag där vi försöker ställa frågar till gammelmedia, bara för att se dem ducka, lägga på och bli otillgängliga (orkar du inte lyssna på hela så går det att spola i klippet, då det består av flera olika försök till intervjuer):

SE ÄVEN: Rakt På: Gammelmedia vägrar svara på frågor 
LÄS ÄVEN: Gammelmedia vägrar svara om fejkad ”naziskandal” i SD
LYSSNA ÄVEN PÅ: EXKLUSIVT: SVT vägrar svara om vinklad rapportering om Polen
LÄS ÄVEN: Polisen grep alt media-journalist efter intervju med Pierre Schori: ”Ni märkte att han inte ville svara på frågor”

Kent Ekeroth
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1249”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons