LEDARE. Den 5 november 2011 lämnade jag in en motion till riksdagen om ett förbud mot tiggeri. Det var avsparken för vad som senare kom att bli en SD-kampanj med efterföljande nationell debatt om tiggeriet – där etablissemanget i vanlig ordning blev upprört. Spola fram elva år så ser vi att mitt förslag fungerade, vilket allt fler ställen visar.

Faktum är att jag gick ut med förslaget redan ett halvår innan jag lämnade in det i riksdagen. Jag intervjuades i SR vid den tiden där jag berättade att ”med ett förbud får polisen möjlighet att ta bort tiggare från gatan och då blir det också en bättre gatubild och mer trivsamt för folk att vistas i”.

Dagen efter skrev jag en debattartikel som handlade om precis det:

Sverigedemokraterna vill som enda riksdagsparti införa ett nationellt förbud mot tiggeri. Anledningen är egentligen mycket enkel: tiggare förstör gatubilden och utgör dessutom ett direkt störande moment för många hederliga medborgare som vistas ute på gator och torg. 

Ni kan säkert gissa reaktionerna från alla andra. Men så kom den allmänna motionsperioden hösten samma år och jag lämnade in förslaget till riksdagen.

Det finns ingen som helst anledning att acceptera denna verksamhet och därmed vill jag införa ett uttryckligt förbud för utlänningar att bedriva tiggeri eller verksamhet som till sin art kan anses vara tiggeri, t.ex. lösdriveri.

Självfallet röstades detta förslag ner, liksom alla andra av mina förslag som jag la år efter år därefter.

Moderaterna röstar emot sig själva

I maj 2014 körde SD en tunnelbanekampanj som blev uppmärksammad när de lättkränkta blev upprörda över budskapet. Året efter körde vi en ny kampanj, inriktad mot turister, som även den fick vänstern att gå i taket och vårt budskap vandaliserades. Men det blev en stor debatt och, precis som alltid, låg jag och SD rätt: folk gillade inte tiggeriet.

Jag la då ett så kallat ”utskottsinitiativ” till justitieutskottet, som gick ut på att jag bad utskottet att väcka ett ärende med syfte att skapa ett lagförslag för att förbjuda det. Alla röstade nej, inklusive Moderaterna.

Men lite senare samma vår hände något underhållande. Moderaterna gick helt plötsligt ut med en debattartikel där de nu ändrat inställning till tiggeriet. Tidigare hade Moderaterna sagt nej till mitt initiativ med motiveringen att de inte höll med om alla formuleringar jag hade skrivit. ”Okej”, tänkte jag då. Om de nu försöker skylla på mina formuleringar, så använder jag deras egna formuleringar istället.

Så vad jag gjorde var att jag väckte ett nytt utskottsinitiativ, men istället för mina egna ord kopierade jag Moderaternas egen debattartikel, och la den som mitt förslag (förslaget kan läsas här). Gissa vad Moderaterna gjorde då? De röstade nej, igen, till sina egna formuleringar. Beatrice Ask, som på den tiden satt i justitieutskottet, log när hon såg vad jag gjort, och sa ”det där var ju roligt gjort”, väl medveten om hur pinsamt det blir att rösta emot sina egna ord.

Jag ska inte dra ut på historien men även efter Moderaternas årsstämma hösten 2015, där de tog beslut om att ”underlätta avhysningen av hitresta tiggare”, försökte jag återigen förbjuda tiggeriet. I ett pressmeddelande skrev jag/SD då:

För att vara en opposition räcker det inte bara att prata politik, man måste även agera. Vi ger Moderaterna en chans att tydligt visa var de står genom att väcka ett utskottsinitiativ. Ett parti som inte ens vågar rösta för sina egna förslag har inget existensberättigande i Sveriges riksdag.

De röstade såklart nej för tredje gången (om man inte räknar med mina motioner som de också röstade nej till).

Spola fram elva år

Men, trägen vinner som det heter. Med åren som gick därefter började Moderaterna mer och mer låta som att de ville förbjuda tiggeriet. I skrivande stund har det införts i flera moderatledda kommuner. Lidingö är ett sådant exempel. Där har ett lokalt tiggeriförbud införts och vad hände? Tiggeriet försvann.

– Det har varit väldigt bra, och det är tryggt och trivsamt på gatorna, säger Daniel Källenfors (M).

Vellinge, Kungsbacka, Staffanstorp och Katrineholm är några av de andra kommuner som röstat för förbud. På alla platser, mig veterligen, försvann problemet. Det fungerar alltså.

Tidöavtalet stipulerar även att ett tiggeriförbud ska utredas och införas. Det jag och SD krigade för för elva år sedan är nu regeringspolitik. Vi måste alla se till att Tidöavtalet äras, gör det det fullt ut ser det ljusare ut.

Trägen vinner.

LÄS ÄVEN: Nytt ’snyftreportage’ från SR mot tiggeriförbud: ”Kommer inte ha nåt att äta”