fake news
Ledare

Ekeroth: ”När Vänstern ljuger inför öppen ridå”

Publicerad 9/3/2022
Annons

Det är inget nytt att vänstern är falska men i årets valrörelse förvånar de till och med mig. Det fejkade och falska ”nazifika”-drevet som sattes igång av vänsterblaskan Aftonbladet är ett chockerande exempel på hur gammelmedia ogenerat ljuger rakt ut. Det är dock på lite längre sikt ett nyttigt avslöjande för medborgarna, som nu svart på vitt kan se att vänstern ljuger och ljuger och ljuger.

Samnytt har rapporterat ingående om det fejkade drevet. För de av er som råkat missat detta så gick i torsdags flera av landets största tidningar samman i ett drev mot Sverigedemokraterna om en påstådd nazistskandal på partiets riksdagskontor. Enligt tidningarna och flera politiker, däribland S-ministrar, har SD:s medarbetare ägnat sig åt en ”nazifika”. De skrev falskeligen att en SD-tjänsteman hyllade nazitysklands invasion av Polen, när det istället var rakt tvärtom: tjänstemannen, med polsk bakgrund, ville uppmärksamma en minneshögtid för polska soldater som krigade mot nazister – en dag som firas i hela Polen.

Men i alla gammelmedia-tidningar framställdes det omvänt. Till och med efter att flera riksdagsledamöter för SD, inklusive partiledaren Jimmie Åkesson i radio samt Samnytt poängterat (ja, MSM läser Samnytt) att det är en polsk högtidsdag, har de fortsatt med lögnen att det var en ”nazifika”. I mejlet som tjänstemannen skickade ut benämnde han även tyskarnas bombningar som ”terrorbombningar”, vilket en 3-åring hade förstått visade på att detta var något annat än att fira nazisterna.

Propaganda värdigt Sanningsministeriet

Såklart fattar gammelmedia allt detta också. Men deras allra vanligaste taktik är att spela dumma. Att låtsas som att de inte fattar med syftet att kunna dreva och dra upp braskande krigsrubriker. Så gör de hela tiden. De kan välja att missförstå en jämförelse, en metafor eller något annat. En tidning börjar med en braskande rubrik och sedan följer en annan efter och refererar till den första tidningen. Därefter kommer den tredje eller fjärde tidningen och alla börjar referera till varandra, som om det påstådda vore en etablerad sanning. Till slut vet ingen var lögnen började utan gammelmedia har i folks sinnen etablerat en lögn som en sanning.

En uppvisning i propaganda värdigt Sanningsministeriet i George Orwells dystopiska roman 1984.

Men jag måste erkänna att det flagranta ljugandet i detta fall förvånar till och med en luttrad person som jag. Detta eftersom det är så uppenbart att det är den polska högtiden SD-tjänstemannen skriver om, eftersom han nämnde terrorbombningar, eftersom han har polskt påbrå. Och inte minst eftersom det är helt uppenbart korkat att någon skulle skicka ut ett sådant mejl från och till SD:s riksdagskontor, om det vore för att hylla nazism.

Inget av detta går ihop på något sätt såklart och det vet gammelmedia om. Det är därför jag förvånas, för trots allt detta så struntade de i det och valde att ljuga helt öppet.

Jag vet inte om det signalerar en ny lägstanivå hos gammelmedia eller ren desperation från Socialdemokraterna en vecka innan valet, men det är inte desto mindre en väckarklocka för alla i Sverige att inte naivt ta för givet att vänstern har någon gräns för sin ohederlighet, inte när deras makt är hotad.

LÄS MER: Gammelmedia i fejkad nazistskandal mot SD
LÄS MER: Gammelmedia vägrar svara om fejkad ”naziskandal” i SD
LÄS MER: Här är politikerna som sprider fejkade ”naziskandalen” om SD

Kent Ekeroth
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1059Ökad russofobi i spåren av Ukrainakriget – ortodoxa kristna nekas handla
Annons