LEDARE. Vi minns alla säkerligen den gamla diskussionen om ”vad är en svensk” när migrationsdebatten var som allra mest korkad i detta land. Massinvandringens förespråkare menade i princip att alla är svenskar samtidigt som det inte fanns något svenskt. Numera hör man allt mer sällan de totalt snurriga så kallade argumenten. Gammelmedia envisas dock fortfarande med att kalla ”svenskar” för svenskar. Ett färskt exempel på detta är dock om möjligt ännu mer ologiskt än vad det brukar vara.

Jag ska inte ge mig in i alla konstiga och krystade försök till argument från vänsterns sida genom åren rörande diskussionen om ”vad är svenskt?”. De vänsterliberala ställde nämligen den frågan för att de visste att det är extremt svårt att definiera svenskhet i några få meningar i en debatt. Det är till och med svårt att definiera även om man får många meningar på sig. Men det var effektivt för att det fick vissa av massinvandringens belackare att staka sig och bli nervösa.

Men bara för att det finns en svårighet i att definiera något betyder det inte att det inte finns, såklart. Vi kan ta färgen gul som exempel. Be någon att definiera hur färgen gul ser ut – det går inte. Det enda man i princip kan göra är att peka på något som är gult, till exempel en banan. Men då har man inte i ord definierat gul. Men trots att det är svårt om inte omöjligt att beskriva gult i ord, så vet alla vad gult är ner de ser det. De kan peka ut det gula. Samma är det med en svensk, även om det är mer komplext och möjligen har fler gråzoner än färgen gul. Alltså, det är svårt att definiera en svensk exakt, eller svenskhet, eller svensk kultur, men de allra flesta svenskar känner igen en svensk när de ser och hör en sådan.

Medborgarskap = svensk

Denna komplexitet i vad det är att vara en svensk, och den närmast medfödda och intuitiva förmåga en svensk har att identifiera en annan svensk, eller för den delen identifiera någon som inte är svensk, har kommit i vägen för det mångkulturella lyckorike vänsterliberalerna desperat försökt skapa. Därför har gammelmedia tillsammans med gammelpolitiker och det civila samhällets organisationer och föreningar istället försökt pådyvla svensken tanken att man blir svensk så snart man fått ett medborgarskap, trots att inga krav ställts upp för ett sådant.

Ni minns kanske det roliga utbyte Jimmie Åkesson hade med Åsa Romson i riksdagen – ett klipp jag la ut på min personliga Youtube-kanal – om att bli svensk genom att åka tunnelbana:

Det var symptomatiskt för den tidens debatt: alla som sätter sin fot i landet blir helt plötsligt ”svenskar”. Så är det naturligtvis inte och det vet och känner en svensk intuitivt. Men det är agendan som gällde då och även om debatten nyktrat till betydligt sedan dess, är det fortfarande premissen som gammelmedia lever med, vilket gör det senaste exemplet med Chimaev så lustigt och underligt.

Kallas svensk

Khamzat Chimaev, känd som obesegrad UFC-stjärna, har genom åren konsekvent av gammelmedia beskrivits som ”svensk”. Senast idag skriver flera svenska tidningar om att ”den svenske UFC-stjärnan Khamzat Chimaev är fast i Ryssland”.

Beskrivningen av honom som ”svensk” går på tvärs till och med med den extremt liberala hållning att alla som har svenskt medborgarskap är svenskar. Även den definitionen är förvisso alltså fel, för ett medborgarskap räcker ju inte för att av andra svenskar betraktas som svensk. Ponera att någon från djupaste Mellanöstern eller Afrika skulle korsa svensk gräns och omedelbart få ett medborgarskap – kan någon med hedern i behåll på riktigt mena att denne person är svensk? Det är det ingen som innerst inne tror eller tycker, lika lite som en japan skulle betrakta Jimmie som japan för att han åker deras tunnelbana.

Men gammelmedia har alltså i många år konsekvent beskrivit Chimaev som svensk. Jag utgick tills nyligen från att det måste bero på att han fått svenskt medborgarskap och därför utifrån gammelmedias praxis betraktas som svensk. Men icke. Detta är hans historik och status i Sverige, som Samnytt nyss fick bekräftat från Migrationsverket (fetstil min anmärkning):

Khamzat Chimaev, 19940501
2014-09-02 Ansökan om uppehålls- och arbetstillstånd registrerad hos Migrationsverket
2015-08-05 Permanent uppehållstillstånd beviljat av Migrationsverket
Inga ansökningar om medborgarskap registrerade

Alltså – han har inte svenskt medborgarskap. Så varför kallas han då för svensk? Deras tidigare definition är ju medborgarskap, men något sådant existerar inte. Så varför kallas han svensk? För att han kanske åkt tunnelbana i Stockholm?

Detta är en klar och stor glidning i gammelmedias propagandistiska hållning: nu krävs det inte ens ett medborgarskap för att någon ska utmålas som ”svensk”.

I slutet av denna text kan ni läsa mer om Chimaevs bakgrund.

Kom som asylsökande

Enligt de uppgifter man kan utläsa ovan sökte han arbetstillstånd år 2014 och fick permanent uppehållstillstånd 2015. Men en rad medier uppger att han kom som asylsökande inledningsvis år 2011 (även flera sport-tidningar).

Statsradion skrev följande:

26-årige Khamzat Chimaev kom från Tjetjenien till Sverige som asylsökande 2011. 

Även Chimaev själv sa att han kom som asylsökande i en podd han var med i (34.05 minuter in i podden):

– Det var åtta månader efter att jag kom hit…det var asyl-någonting så jag var på ett hotell i åtta månader.

Det som även talar för att han fick uppehållstillstånd på grund av asyl och inte arbete är att Migrationsverket gav honom permanent uppehållstillstånd – vilket är ovanligt om det är arbete som är grunden för att man får stanna. Migrationsverket uppger dock aldrig skäl för att en person fått uppehållstillstånd och hänvisar till sekretess.

En annan variant är det så kallade ”spårbytet” som utnyttjas av de som söker sig hit på grund av asyl men inte får det beviljat. Då byter de och söker arbetstillstånd istället – en form av fusk då målet varken är asyl eller arbete, utan bara att få stanna i Sverige.

Festar med diktatorn i landet han ”flydde” från

Det framstår som troligt att Chimaev de facto kom till Sverige som ”asylsökande”, d.v.s för att ha flytt Tjejenien. Om så var fallet blir det såklart anmärkningsvärt att han nu reser tillbaka till Tjetjenien och festar med landets diktator. Det borde vara nog för att dra tillbaka uppehållstillståndet och utvisa honom, kan man tycka.

Dessutom kan man fråga sig varför Sverige beviljar uppehållstillstånd överhuvudtaget till Putins kompisgäng medan ukrainska kvinnor skickas tillbaka till Kiev, som var fallet med Jonathans fru, för att de hade för stor lägenhet.

Förfarandet att människor kommer hit och låtsas fly för att sedan åka på besök till landet de ”flydde” från är dock mycket vanligt, och inget som Sjuklövern bemödat sig om att åtgärda.

Oavsett vad, visar Chimaevs exempel hur svensk gammelmedia nu ytterligare försöker luckra upp vem som är svensk, denna gång genom att benämna någon som inte ens har medborgarskap som ”svensk”.

LÄS MER: UFC-stjärnan Khamzat Chimaev fick asyl i Sverige – festar med diktatorn