Det hettade till ordentligt i Dalarnas regionfullmäktige under en debatt om våld i nära relation, vilket har uppmärksammats i media. SD ville ta bort en skrivelse om ”icke-binära” i ett styrdokument som lagts fram men det fick Centerpartiet att rasa av ilska. SD-veteranen och Samnytts medarbetare Kent Ekeroth hamnade i debatten i Centerpartiet och Socialdemokraterna.
– Om jag inbillar mig att jag är en två meter lång japan, är jag det då, frågar Ekeroth C och S.

Det var på måndagen förra veckan som regionråd Sofia Jarl (C) och oppositionsråd Per-Ola Ahlström (SD) hamnade i debatt rörande skrivelsen om ”icke-binära”. Enligt SD räcker det nämligen att ange ”män eller kvinnor” i dokumentet.

LÄS ÄVEN: C: Det finns fler än två kön – ”djupt ovetenskapligt” att påstå annat

Men det var något som C-toppen Sofia Jarl inte kunde acceptera. Enligt Jarl är det ”djupt ovetenskapligt” att ifrågasätta att det finns fler än två kön.

– Jag undrar hur du kan se på det på det sättet överhuvudtaget. För det är ju precis det som är den här frågan. Om vi bara ska kategorisera in människor i två sorters kön när vi vet att det inte är på det sättet. Jag tycker att det är djupt ovetenskapligt och oetiskt att du tar upp det i det här sammanhanget, sa Sofia Jarl (C).

Se Kent Ekeroths inlägg i debatten:

SE ÄVEN: Ekeroths debatt mot S-politiker: ”Lyssna på SD så slipper ni gå upp och beklaga er”