svensk-flagga-sverige-nedgång-krasch-minskning-börsen

Pixabay

Ekonomi

Ekonom: Lågkonjunkturen är här och blir långvarig

Publicerad 8/23/2023
Annons

Enligt Swedbanks chefsekonom är konjunkturen här och spår att det kommer bli sämre innan det blir bättre. Man tror också att kronan förblir svag året ut och inflationen kvar på höga nivåer.

I konjunkturrapporten Swedbank Economic Outlook som släpptes på onsdagen konstaterar banken att svensk BNP faller till följd av svag inhemsk och global efterfrågan. Den åtstramande ekonomiska politiken bidrar till nedgången och kronan förblir svag året ut. Även inflationen ligger i närtid kvar på höga nivåer och Riksbanken väntas fortsätta höja räntan under hösten.

LÄS ÄVEN: Dieselpriset närmar sig nya rekordnivåer

– Konjunkturnedgången är här och det kommer bli sämre innan det blir bättre. Vi räknar med att hushållen fortsätter dra ned på konsumtionen ett tag till eftersom inkomsterna pressas av den höga inflationen och stigande ränteutgifter. I företagssektorn har bilden varit splittrad, men nu väntar tuffare tider bredare än vad vi hittills sett, säger Swedbanks chefekonom Mattias Persson.

Vidare räknar man med att marginalerna pressas i flera branscher och att vinstandelen faller. Detta kommer in sin tur innebära att företagen tvingas dra ned på investeringarna.

Minskar även nästa år

För 2023 är prognosen att den svenska tillväxten krymper med 0,9 procent och för 2024 revideras tillväxten ned och förväntas minska med 0,3 procent, detta jämfört med en tillväxt på 0,3 procent i rapporten i april.

Först 2025 sker en tydlig återhämtning med en tillväxt på 2,3 procent.

Man spår även betydligt sämre tider för arbetsmarknaden som hittills uppvisat en överraskande motståndskraft. Mot slutet av året räknar Swedbank med att sysselsättningen minskar och att arbetslösheten stiger.

LÄS ÄVEN: Varningen: Elpriset kan stiga till nya rekordnivåer

På lite längre sikt trot man med att inflationen fortsätter att sjunka ner till två procent.

– Den höga inflationen och den svaga kronan gör att Riksbanken fortsätter att strama åt penningpolitiken under hösten. Vi räknar med att styrräntan höjs med 25 punkter under mötena i både september och november och når då 4,25 procent. I juni nästa år inleds en serie räntesänkningar och mot slutet av 2025 räknar vi med att styrräntan är 2,5 procent, säger Mattias Persson. 

Ny budget

Om en månad presenterar regeringen nästa års budget.

– Regeringen presenterar sin budget inför 2024 den 20 september. Det görs när utsikterna för svensk ekonomi är dystra, med en svag krona och hög inflation. Regeringens finanspolitik måste ha en balans mellan att hjälpa hushållen utan att elda på inflationen. Det gör att vår bedömning är att finanspolitiken kommer vara åtstramande för 2024, säger Mattias Persson.

LÄS ÄVEN: Kronan fortsätter rasa: ”Vi ser ingen lättnad”

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
782Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons