kia-bolund

Foto: Carfanatic2019 / Poltikerveckan Almedalen, CC BY-SA 2.0

Inrikes

Elbilar ingen hit bland miljöpartister

Publicerad 8/24/2021
Annons

Bland de miljöpartister som äger en bil är elbilar inte speciellt populära – ingen av partiets riksdagsledamöter har köpt en sådan.

Sedan Miljöpartiets dåvarande språkrör tillika miljö- och klimatminister samt vice statsminister Isabella Lövins man avslöjades köra omkring i en stor gammal pickup, vilket Lövin försvarade med att ”han kör stora stenar”, vill MP förbjuda alla fossila bränslen – gas, bensin och diesel. Samtidigt är man också emot kärnkraft och vill fasa ut cement.

Hur ser Miljöpartiets riksdagsledamöters fordonsinnehav ut i dag? Det har debattören Rebecca Weidmo Uvell tagit reda på.

Av efterforskningarna framgår att av de 25 procent av partiets riksdagsledamöter som överhuvudtaget äger en bil, är det ingen som har en elbil.

De kan alltså inte ens ställa krav på sin egen riksdagsgrupp samtidigt som de kräver att hela landets 10 miljoner invånare ska skrota sina bensin- och dieselbilar.

Niklas Attefjord köpte ny bil 2019, en Kia som går på diesel. Emma Berginger lever ihop med Fredrik Toreblad som också äger just en Kia Ceed. En diesel med lite starkare motor än Attefjords.

Elisabeth Falkhaven kör en gammal hybrid som går att köra på etanol men är inte särskilt bränsleeffektiv. Camilla Hansén kör också fossilt. Bilen står på hennes man. Amanda Palmstierna köpte 2020 en helt ny bil som drivs på biogas.

Vidare framkommer det också att Märta Stenevis man äger tre bilar – samtliga BMW varav en går på bensin och två på diesel. 

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1042Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons