På kort tid har Laholms kommun tvingas säga nej till ill två stora företagsetableringar som skulle gett 2 000 direkta arbetstillfällen.

Enligt en undersökning från Svenskt Näringsliv har grundläggande elförsörjning blivit ett problem för 40 procent av landets kommuner. En lika stor andel spår också att situationen kommer att förvärras under de närmaste fem åren.

En av de drabbade kommunerna är Laholm där man enligt näringslivschef Peter Severin Larsson gått miste om 2 000 jobb. Bakom etableringarna man tvingades tacka nej till i somras fanns Northvolt och Volvo som ville ha verksamhet nära kunder, produktionskapacitet och kompetens.

– Det skulle motsvara den årliga totalförbrukningen i Halmstad kommun, och det ville de ha inom två till tre år. Vatten och mark hade vi kanske kunnat lösa, men elproduktionen hade fått direkta effekter på regionens näringsliv, säger Severin Larsson till Tidningen Näringslivet.

Han framhåller att effekten av en sådan satsning inte går att underskatta. Förutom de direkta jobben hade det förmodligen lett till dubbelt så många jobb indirekt genom bland annat underleverantörer och konsulter. Men att tacka ja var omöjligt. Risken är att det inte finns tillräckligt med el kvar till befintliga verksamheter och hushåll.

Nej till tyskt företag

Även för tre år sedan fick man tacka nej till ett tyskt serverföretag som skulle gett 50 direkta jobb.

– De skulle ha ett eluttag som var 50 procent högre än vad Laholms kommun får totalt till alla som finns i kommunen. Vi skulle äventyra befintligt näringsliv med så stora uttag som situationen ser ut, säger han.

Kommunen gör vad man kan med mer så kallad grön el via vatten- och vindkraft. Men vindkraften producerar bara då det blåser, konstaterar Severin Larsson. Situationen har fått sex näringslivschefer i regionen att gå samman för att kräva förändring.

Några incitament för företagen att investera i solpaneler, och lokala nätägare att bygga ut nätet, finns inte – i stället beskattas sådana initiativ, säger han.

Nya energikällor

43 procent av landets kommuner har litet eller ganska litet förtroende för regeringens energipolitik, visar Svenskt Näringslivs undersökning.

– Det går inte att spara sig i hamn med det här. Vi måste tillföra nya energikällor helt enkelt, inte ta bort befintliga. Alla vill bli hållbara, men det gäller ju att börja i rätt ände. Vi kan lova hur mycket som helst, men utan mer el är det omöjligt. Redan nu måste vi prioritera hårt. Vilka etableringar vill vi ha, vilka ger jobb, vilken typ av jobb vill vi ha och hur mycket el behövs?

Robertsfors är en annan liten kommun fick nyligen fick tacka nej till 2 000 jobb. Olof Norberg, näringslivschefi kommunen jämför med Stockholm.

LÄS MER: Elbrist skapar arbetslöshet – kommun missar 2000 jobb

– Det är oerhört bittert. 2 000 nya jobb i vår lilla kommun skulle sannolikt motsvara 400 000 nya jobb i Stockholm, säger han.