Igår kl 07.15 började oljekraftverket i Karlshamn att bränna olja för att balansera Sveriges elnät. Sverige producerar helt enkelt för lite el annorstädes och EU förbjuder Sverige att stoppa exporten av el.

Samnytt har nyligen skrivit om vad regeringens energipolitik lett till. I måndags slog Sveriges elförbrukning rekord för säsongen med 25 000 megawatt. Oljekraftverket sattes då i beredskap. Det rekordet väntades slås senare i denna vecka och igår började eldningen i oljekraftverket.

LÄS MER: Elförsörjning vid bristningsgräns efter regeringens reformer

För att elnätet inte ska slås ut måste frekvensen vara stabil, 50 Hz. Hamnar det under 49,5 slocknar elnätet. För att undvika det sätts effektreserv igång och som sista åtgärd stängs el av i vissa områden. Det har hittills aldrig hänt i Sverige.

Igår 07.15 sattes verket igång och första omgången varade till 10.50, berättar Unipers presstalespersonen Torbjörn Larsson för Samnytt. Kl 16.45-20 sattes verket igång igen. Idag, den 5 februari, sattes återigen oljekraftverket igång 07.25, med 40 MW effekt:

Som mest kan oljekraftverket producera 600 MW.

EU förbjuder

Vid elbrist får Sverige inte heller stoppa export av el. Detta innebär brott mot EU:s lagstiftning om den fria marknaden. Sverige exporterar idag el samtidigt som import sker från exempelvis Tyskland, Polen och Litauen. Dessa länder har mer än hälften av sin el från kol- och gasverk. Om elen är billigare att producera i Sverige än ett annat land så exporterar vi, och tvärtom.

– Det är en förutsättning för att kunna gå över till förnybar elproduktion. När man bygger ut väderberoende produktionskällor, sol och vind, behöver man kunna både importera och exportera, säger Erik Bölhmark till GP.

”Tack för att ni stängde Ringhals”

Det är många som ifrågasätter regeringens kompetens på sociala medier:

En annan ironiserar över MP, energipolitiken och invandringen:

LÄS MER: MP-toppens hån mot Sveriges industri: ”Vi har ingen elbrist”

Uniper, som driver oljekraftverket i Karlshamn, berättar för Samnytt att de inte vet hur länge verket planeras vara i produktion, utan att det bestäms fortlöpande.