En elev våldtogs under måndagsmorgonen på Withalaskolan i Vetlanda. Högstadieskolan har skakats av flera incidenter under hösten med stök och våld, och nu har flera föräldrar fått nog. De har bestämt sig för att hålla sina barn hemma från skolan efter måndagens våldtäkt.
– Det är inte säkert att gå till skolan, säger en orolig mamma till Samnytt.

Det var klockan 09:48 på måndagsförmiddagen som polisen larmades till Withalaskolan i Vetlanda med anledning av ett misstänkt sexualbrott. En person greps och anhölls under eftermiddagen idag av åklagare misstänkt för våldtäkt. Alla inblandade uppges vara i tonårsåldern.

Efter våldtäkten har föräldrar till elever på skolan skapat gruppen ”Vi som har barn på Withalaskolan Vetlanda” på Facebook. I gruppen uttrycker de oro över händelserna på skolan. Några föräldrar kräver att det sätts in väktare och monteras övervakningskameror. Andra funderar över att skaffa översfallslarm till sina barn så de ska kunna känna sig trygga.

”Barn blir slagna och spottade på”

Det är inte första incidenten på Withalaskolan under hösten. Samnytt har pratat med en kvinna som har en dotter på skolan. Hon ber om att få vara anonym.

– Det är barn som blir slagna och spottade på. Det pågår misshandlar var och varannan dag, berättar mamman.

Som förälder har det varit svårt för henne att få insyn i vad det händer på skolan. Det är inte minst bristen på information som många föräldrar är kritiska till. Eleverna vill inte själva berätta vad det är som händer, och skolan lägger locket på.

– Barnen är ganska tysta och vill inte hänga ut någon, men det är två mindre grupper av pojkar som har ett agg mot varandra.

– Mer än så har vi inte fått veta av vare sig skolan eller från barnen.

”Inte några svenskar”

Vetlandamamman har i alla fall tagit reda på att det inte är svenska elever som står för stöket.

– Det är inte några svenskar inblandade, utan det handlar om två olika andra kulturer som bråkar med varandra, säger hon.

Samtidigt poängterar hon att det endast är sådant hon fått veta ryktesvägen. Vad det är för invandrarkulturer som bråkar med varandra vet hon inte. Hon vet heller inte om de har något med dagens våldtäkt att göra.

Stannar hemma i protest

Flera föräldrar överväger nu att byta skola för sina barn. Det säger den mamma Samnytt pratar med inte är något alternativ för hennes dotter, eftersom det bara finns en högstadieskola i Vetlanda. Kommunens andra högstadieskola ligger i Landsbro, en och en halv mil bort.

– Här inne i stan så har vi inget annat val, säger hon.

Under morgondagen kommer hennes dotter och flera andra elever på Withalaskolan stanna hemma i protest.

– Dottern lär inte gå till skolan imorgon i alla fall. Vi är ett gäng föräldrar som sagt att vi bojkottar skolan ett tag framöver. Sedan vet jag inte om det handlar om en eller två eller hur många dagar, berättar tonårsmamman.

– Det är inte säkert att gå till skolan. Jag ska inte behöva ta ledigt från jobbet.