elsa widding riks

Faksimil Riks

Inrikes

Elkrisen: Elsa Widding kräver krafttag – vill pausa klimatmålen

Publicerad 12/15/2022
Annons

I ett inslag på Sverigedemokraternas Youtube-kanal Riks som publicerades på onsdagen gästar riksdagsledamoten Elsa Widding (SD) programmet. Där tar hon upp konsekvenserna av tidigare regeringars klimatpolitik som nu fått fullt utslag med nedlagt kärnkraft, elbrist och skyhöga elpriser.

Widding menar att dagens situation bör fungera som ett wake up call för politikerna. Hon läser upp ett brev från en läkare, som också ska ha skickats till Ebba Busch, som vittnar om hur många pensionärer denna träffat överväger att begå självmord på grund av den tuffa ekonomiska sitsen.

LÄS ÄVEN: VIDEO: Rödgrön ilska – Elsa Widding (SD) ifrågasätter klimatkrisen

”De kommer inte klara av vintern utan att hamna hos fogden”, läser Widding ur brevet där det pekas som den ultimata förnedringen för den hårt arbetande och skattebetalande generationen. De har inte heller råd att köpa mat eller julklappar till barnbarnen och lever i 14-15 grader hemma – direkt hälsofarligt för äldre.

– Jag tycker att det här säger så mycket. Det är dags nu att göra någonting åt den här situationen och sluta en gång för alla att på det ansvarslösa sättet prata om att vi ska nå klimatmål, säger Widding.

Hon konstaterar samtidigt att det är partierna som driver detta hårdast som också varit med att lägga ned Sveriges fossilfria energisystem.

Tidigare regeringars ansvar

Att Ebba Busch nämns i sammanhanget ska vissa ha tolkat som att Widding menar att det är regeringens energipolitik som gör att folk tar livet av sig.

– Nej, jag nämnde bara att det här (brevet) också gått till henne (Ebba Buschs statssekreterare). Man kan förvänta sig att regeringen tar de här frågorna på allvar. Jag har ingen kritik mot Busch. Syftet är att signalera allvaret över situationen, säger Elsa Widding till Expressen och fortsätter:

– Men jag är inte överens med regeringen vad gäller klimatmålen, jag tycker att vi ska sätta dem på ”hold”. Det viktiga är att människor överlever den här vintern.

LÄS ÄVEN: Elsa Widding i Twitterbråk med SVT:s klimatkorrespondent

Vidare klargör hon att det är tidigare regeringar som bär ansvaret för det som nu skett.

– De (regeringen) har precis tagit över. Det enda som är skyldiga är den regering vi haft, eller de partier som röstat för att lägga ned kärnkraften. Jag anklagar inte den här regeringen utan förväntar mig att den sopar upp efter den förra.

LÄS ÄVEN: SD-hatande klimatministern attackerar Widding (SD): ”Vetenskapsförnekare”

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1232”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons