papper
Ekonomi

Elpriserna tvingar pappersbruk varsla

Publicerad 10/18/2021
Annons

De skenande elpriserna tvingar Klippans bruk att stänga en av sina pappersmaskiner och nu inleds fackliga förhandlingar om uppsägningar.

Den dyra elen har drabbat prisområde 4 i södra Sverige värst och är ett hårt slag för den elintensiva industrin i Skåne. I kombination med andra kostnadsökningar tvingas nu Klippans pappersbruk till besparingsåtgärder som innebär nedstängning av en pappersmaskin, vilket i sin tur innebär att 24 av de 75 anställda varslas.

Personalen informerades vid ett stormöte vid 14-tiden på torsdagen.

– Det var ingen glad stämning förstås. Alla är dämpade, säger vd Olle Grundberg till Sydsvenskan.

LÄS ÄVEN: Tio EU-ministrar: Kärnkraft nödvändigt för klimatomställningen

Förutom elen vars pris har tredubblats använder företaget också mycket naturgas, och där har priserna sexdubblats. Ytterligare faktorer är ökade kostnader för energiskatter, utsläppsrätter och transportkostnader. Även pandemin har gjort sitt.

– Det är klart att ett och ett halvt års pandemi för våra produkter har spelat in i det här. Vi är i samma bransch som restaurang, hotell och flyg. Och sedan kommer till råga på eländet de här drastiska energikostnaderna, säger Olle Grundberg.

2019 invigde Klippans bruk sin nya pappersmaskin och många har fått anställning under de senaste tre åren, och det är i första hand deras jobb som nu riskeras.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
780Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons