kraftledningar-74774-bild-pxhere
Inrikes

Elpriset 20 gånger högre i södra Sverige än i norra

Publicerad 11/19/2020
Annons

Den senaste tidens milda och blåsiga väder i Norden har pressat ned elpriserna till omkring 2,5 öre/kWh – men inte för alla. Medan boende och företag i norra Sverige kunnat åtnjuta billig el har de i landets södra delar fått betala ett upp till 20 gånger högre pris för elen. Det rapporterar Dagens Industri.

Johan Sigvardsson är elprisanalytiker på elhandelsbolaget Bixia och förklarar orättvisorna med att flödet av el går från elområden med lägre pris till elområden med högre pris och att elområde 4 (södra Sverige) den senaste tiden ofta har priskopplats mot Själland och Baltikum.

Han förklarar vidare att priset på elbörsen NordPool i likhet med alla andra börser styrs av utbud och efterfrågan. Orsaken till att efterfrågan inte kan tillgodoses inom landet är den eftersatta utbyggnaden av kraftnätet – det finns inte kapacitet i infrastrukturen för att överföra billigare el från norr till söder.

Hoppet för bosatta och företagare i den södra landsänden är i stället att det blir en annan och ur elproduktionssynpunkt mindre gynnsam väderlek i norr så att prisskillnaderna utjämnas på det sättet. En ökad kärn- och vindkraftsproduktion de kommande veckorna uppges också bidra till mindre geografiska prisskillnader.

Redaktionen
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
628Studie: Covidvaccin kopplas till ökad dödlighet
Annons