För ett par dagar sen rapporterade Samhällsnytt om att fossila kraftverk nu fått startas för att klara elförsörjningen och på torsdagen rusade spotpriset för mellersta och södra Sverige med 85 procent och når som högst över den för årstiden historiska nivån två kronor per kilowattimme.

– Det är nästan svårt att hitta bra ord för att beskriva prisutvecklingen i Sverige just nu. Men den är utan tvekan både uppseendeväckande och spektakulär, med extremt höga priser i södra halvan av landet och låga i norr, säger Arne Bergvik, senior analytiker på kraftbolaget Jämtkraft, till Sydsvenskan.

I södra och mellersta Sverige ökade priset till cirka 84 öre/kWh. Som högst bröt timpriset i de båda sydligare prisområdena över två kronor/kWh, mångdubbelt normalnivån och historiskt högt för sommarmånaderna.

– Dagens timpriser på över 2,1 kronor/kWh har vi inte sett utanför vintermånaderna sedan Sverige delades in i fyra elområden 2011. Med andra ord är detta exceptionellt höga priser för årstiden under alla förutsättningar, säger Christian Holtz, elmarknadsexpert på konsultbolaget Sweco.

Konsekvens av sänkt produktion

Skälen till situationen menar experterna är flera.

– I grunden är detta i stor utsträckning en konsekvens av att de låga elpriserna tidigare i år tvingade bland annat kärnkraftsbolagen att av lönsamhetsskäl sänka sin produktion. Det har gjort att elförsörjningen i södra och mellersta Sverige, där reaktorerna ligger, nu är så liten att Svenska Kraftnät bland annat tvingats begränsa överföringskapaciteten från norra Sverige för att säkra stabiliteten i elnäten, säger Arne Bergvik.

LÄS ÄVEN: Efter kärnkraftsstängningarna: Nu startas fossila kraftverk för att klara elförsörjningen

– Det gör att de stora elöverskott som finns i främst vattenkraften just nu i stor utsträckning är inlåsta i norr, där priserna och försörjningen är mycket bättre.
Därutöver har vindkraften tillfälligt drabbats av stiltje.

Vindstilla

Att det är närmast vindstilla i den närmaste prognosen försämrar läget ytterligare för elförsörjningen i mellersta och södra Sverige, enligt Johan Sigvardsson, analytiker på elbolaget Bixia.

Utöver att Uniper startat produktionen i sitt oljeeldade reservkraftverk i Karlshamn importerar Sverige också mycket el från bland annat Baltikum, som har mycket fossilkraft just nu för att klara elförsörjningen.

Svenska Kraftnäts överenskommelse med Vattenfall om att mot ersättning återstarta Ringhals 1 för att trygga elförsörjningen i södra halvan av landet kan dämpa elprisrusningen bedömer man. Flera risker kvarstår dock.

Norge står sig mycket bättre

Jämför man elpriserna med vårt grannland Norge är situationen helt annorlunda. Enligt Nordpool Group, som är en elmarknadsplats för Norden, var priserna för elområdena S3 och S4, alltså södra Sverige, 55 gånger högre jämfört med Oslo eller 50 gånger högre än elpriset i Trondheim.

Elområdena S1 och S2, alltså från Gävleborgs län och uppåt, har en lägre elkostnad, men ligger ändå åtta gånger högre än i Oslo.