Mellan kl 8 och 9 på måndagsmorgonen ökar elpriset i Stockholm, Göteborg och Malmö drygt 13 500 procent jämfört med söndagen. Prisuppgången ger den dyraste junimånaden någonsin.

Fem kronor per kilowattimme ligger priset på i elområdena tre och fyra där storstadsregionerna ligger enligt den nordiska elbörsen Nordpool.

Snittpriserna för dagen ligger på som mest 2,37 kronor för en kilowattimme i elområde fyra. I elområde tre är det något lägre på 2,33 kronor medan den norra halvan av landet klarar sig undan med omkring 40 öre.

LÄS ÄVEN: Rapport: Vinterns elkaos orsakades av nedlagd kärnkraft

Enligt Christian Holtz, analytiker vid energikonsultföretaget Merlin & Metis, är kriget i Ukraina den främsta orsaken.

– Framför allt handlar det om att det är väldigt höga priser nere på kontinenten. Drar man det ett snäpp längre så beror de höga priserna på kontinenten på Rysslands krig mot Ukraina, som i sin tur leder till minskat inflöde av kol och gas från Ryssland och väldigt höga gas- och bränslepriser, säger Christian Holtz till Expressen.

Bygga mer elproduktion

Han menar att den omfattande användningen av fossila bränslen vid elframställning runt Östersjön och söderut i Europa gör att dessa blir drivande för elpriset, vilket smittar av sig till Sverige, särskilt till södra Sverige.

LÄS ÄVEN: Rekordhögt stöd för kärnkraft

– Ska man ha ner elpriset så handlar det om att bygga mer elproduktion, vilket man jobbar på. Det drivs av marknadskrafter men det är klart att politikerna sätter spelregler för marknaden. Sedan handlar det om elledningar. Bygger man till exempel mer elledningar från norra Sverige, där man har lägre priser, till södra Sverige så kommer södra Sverige få lägre priser. Å andra sidan kommer norra Sverige då få högre priser, säger Christian Holtz.

Nedlagd kärnkraft

Samtidigt påpekar andra, bland annat från oppositionen, att detta är ytterligare ett resultat av regeringens politik där man lagt ned kärnkraft i förtid.