Foto: O forsberg / Pxhere

Inrikes

Elpriset slår nytt rekord igen

Publicerad 12/6/2021
Annons

Elpriset fortsätter att skena. Förra måndagen nådde priset i södra Sverige den högsta nivån någonsin i Sverige. Det rekordet kommer dock att krossas denna måndag. Under eftermiddagen når elpriset i södra Sverige hela 6,49 kronor per kilowattimme.

Mellan klockan 16 och 17 under måndagseftermiddagen tvingas elkunder i elområde 4 (södra Sverige) 6,49 kronor per kilowattimme, enligt Nordpool. En ökning på nära 50 procent i jämförelse med den senaste chocktoppen på 4,34 kronor per kilowattimme.

Christian Holtz, elmarknadsanalytiker på konsultbolaget Merlin & Metis, säger att situationen i elnätet är väldigt ansträngd. Han menar att priserna trissas upp av en kombination av svag vindkraftsproduktion, höga bränslepriser i EU och kylan.

LÄS ÄVEN: ”El straffbeskattas lika hårt som öl och cigaretter”

”Skippa duschen eller elbilsladdningen”

– I princip finns det inget tak för hur dyrt det kan bli. Hela januari och februari är risken stor för att vi kommer att få nya prisrekord, säger han till Aftonbladet.

För den som har valt att betala timpris för sin el rekommenderar tidningen att ”skippa duschen eller elbilsladdningen” när priset rusar i höjden.

Holtz har tidigare konstaterat att de extrema prissvängningarna är här för att stanna. Utan kärnkraft vore ökad lagringskapacitet den enda möjligheten att stabilisera priserna. Dagens batterier duger dock inte till långvarig lagring, exempelvis från sommar till vinter, förklarade han .

Enligt Joakim Salqvist, elprisanalytiker på Tibber, tvingas Sverige under delar av måndagen att importera el från Tyskland och Polen, uppger SvD. Detta eftersom vindkraftverken i Finland producerar lika svagt som de i Sverige samtidigt som det finns  importbegränsningar från Norge.

MISSA INTE GRANSKNINGEN OM VINDKRAFTEN!

Del 1: Vindkraft – räddning eller fördärv? Del 1: Hotet mot människan

Del 2: Vindkraft – räddning eller fördärv? Del 2: Vindkraften & miljön

Almgren
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1039Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons