Elsa Widding 3

Foto: Riksdagen/Holger Ellgaard (CC BY-SA 3.0)

Inrikes

Elsa Widding lämnar SD – sitter kvar i riksdagen

Publicerad 5/1/2023
Annons

Klimatexperten Elsa Widding meddelar att hon lämnar Sverigedemokraterna men kommer att sitta kvar i riksdagen.

Beslutet kommer att efter Widding nyligen utsatts för en smutskastningskampanj i media. Detta efter att ha medverkat på en konferens i Norge rörande Covid-19 och vaccinerna. Vänsterextrema Expo skrev att konferensen samlar ”konspirationsteoretiker” som är vaccinmotståndare, klimatförnekare och har relativiserat Förintelsen. Flera medier, däriband DN, SvD och TV4, följde efter med egna artiklar.

En som deltog i smutskastningen var utbildningsminister Mats Persson (L). Enligt L-toppen visar Elsa Widding ett ”kunskapsförakt” och ger stöd åt konspirationsteorier om klimatet, vacciner och Förintelsen.

LÄS ÄVEN: SD flyttar Widding från miljö- och jordbruksutskottet

Widding är besviken över att inte ha fått något stöd från SD efter smutskastningen och har beslutat att lämna partiet men sitta kvar i riksdagen under mandatperioden.

– SD stöttar regeringen genom Tidöavtalet. Men jag hade förväntat mig att mitt parti tog avstånd mot dessa avskyvärda påhopp som Liberalernas främsta företrädare gör sig skyldiga till. De anklagar mig för att stödja de som förnekar eller förringar ett fruktansvärt folkmord på sex miljoner judar, säger hon i ett klipp på Youtube.

LÄS ÄVEN: Elsa Widding: Ingen konflikt bakom utskottsbytet

– Trots detta förtal väljer SD att inte kommentera frågan i media. Men tystnaden talar sitt tydliga språk. En gräns har nu passerats även här. Jag har därför bestämt mig för att lämna partiet.

Sverigedemokraternas gruppledare Linda Lindberg bekräftar att Widding har lämnat SD. Hon framför att Widding ska fortsätta rösta i linje med partiet.

 – Vi respekterar Elsa beslut, men beklagar samtidigt att hon valt att gå den vägen. Som den starka gemensamma röst partiet utgör så hoppas vi att Elsa väljer att lämna sin plats i riksdagen till förmån för någon som företräder SD, säger Lindberg till SVT.

LÄS ÄVEN: CENSURERAD VIDEO: Elsa Widding (SD) om covidvaccin

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
587Samnytt under hård attack med nya stämningar – varför alla Sverigevänner bör stötta
Annons