En av de två personer som på fredagen sköts ned mitt i köpcentrumet Emporia i Malmö var en kvinna som bara råkade gå förbi när en gängkriminell migrant avfyrade sitt skjutvapen. Kritik riktas nu mot regeringen som bedyrat att risken för tredje man att komma i vägen för invandrargängens kulor är ”väldigt väldigt liten” och för att dödskjutningarna slagit rekord på rekord under Socialdemokraternas styre.

Kvinnan vårdas nu på sjukhus för allvarliga skottskador och får troligen men för livet. Den 31-årige man som också sköts ned och senare avled var i likhet med skytten utomvästlig migrant och involverad i grovt gängkriminella aktiviteter.

Den gripne misstänkte gärningsmannen uppges vara endast 15 år gammal. Han kommer därför, i enlighet med de svenska regler för ungdomsrabatt som S-regeringar drivit igenom och valt att fortsätta upprätthålla, att dömas till ett mycket kort fängelsestraff eller eventuellt endast ungdomsvård.

Den nu sittande socialdemokratiska enpartiregeringen och den tidigare rödgröna där också Miljöpartiet ingick, har fått svidande kritik för sin som många menar vänsterliberalt släpphänta kriminalpolitik och handfallenhet inför den eskalerande invandringsrelaterade väpnade gängkriminaliteten.

LÄS MER: VIDEO: Se blodbadet i Malmö-köpcentret – en död, en skadad

2022 nytt rekordår för antal dödskjutningar

Antalet gängskjutningar med dödlig utgång har under de två senaste mandatperioderna då Socialdemokraterna styrt landet, slagit det ena rekordet efter det andra och 2022 går nu mot att bli året med flest mördade i väpnat gängvåld någonsin. Allt oftare sker dessa uppgörelser också på offentlig plats utan hänsyn till att där vistas ett stort antal människor som riskerar att dödas eller skadas.

Ett flertal sådana fall har också inträffat de senaste åren. I Botkyrka söder om Stockholm sköts en endast 12-årig flicka ihjäl i samband med en gängkriminell drive by-skjutning. Hon var ute och rastade familjens hund. I Stockholmsförorten Flemingsberg träffades ännu yngre barn av kulor när de lekte i sandlådan i samband med att gängkriminella migranter gjorde upp med vapen i hand.

S-regeringen viftar bort medborgarnas oro

Justitieminister Morgan Johansson – som med en nödrop nyligen klarade sig från att bli avsatt av riksdagen för sitt inkompetenta sätt att sköta sina arbetsuppgifter – har bedyrat att risken är ”väldigt väldigt liten” för tredje man att skadas i de väpnade gängkriminella uppgörelser som under de mandatperioder som S-regeringen styrt landet slagit rekord på rekord.

Även Mikael Damberg (S), då inrikesminister, idag trots avsaknad av relevanta akademiska meriter befordrad till finansminister, tillhör också de socialdemokratiska statsråd som försökt bagatellisera risken för tredje man att falla offer för invandrargängens förlupna kulor. Damberg menar att då det ändå är få i förhållande till Sveriges totala folkmängd som skadas och dödas av misstag av gängkriminella, bör det inte ses som något stort samhällsproblem.

Samma resonemang har använts för att vifta bort att Sverige idag har en permanent förhöjd terrorhotsnivå till följd av den våldsbejakande islamismens allt starkare fäste i Sverige och Europa som en konsekvens av den utomvästliga massinvandringen. Statistik av det slaget har dock visat sig fungera dåligt för att minska människors upplevelse av otrygghet.

Siffertrixande ingen kur för människors oro

”Blir det jag som skjuts ihjäl nästa gång jag går och handlar?”, ”Är jag näst på tur att massakreras i ett terrordåd när jag flanerar på en gågata, åker tunnelbana eller bevistar någon evenemang?”. Det är exempel på gnagande frågor som allt fler svenskar ställer sig när de beger sig ut från bostaden.

För kvinnor handlar oron även om våldtäkt och för många barn och unga om de eskalerande så kallade förnedringsrånen. För samtliga av dessa brottstyper är utomvästliga migranter kraftigt överrepresenterade som gärningspersoner.

Polisen: ”Mycket svårt konfliktläge i Malmö”

När det gäller just Malmö där fredagens skottdrama utspelade sig, har Socialdemokraterna också nyligen berömt sig själva för att ha fått ned det grova väpnade våldet. Man har i det sammanhanget framhållit kampanjen ”Sluta skjut” som framgångsrik där man bjuder de tyngst brottsbelastade på pizza och pratar om hur fel det är att döda andra.

Bortom den socialdemokratiska retoriken har dock initiativet varit ett stort fiasko. Ingen har dokumenterat lagt vapnet på hyllan som ett resultat av pizzakvällarna. Däremot har ett stort antal av de som medverkat dömts för nya grova våldsbrott och middagarna har fungerat som ett forum för gängen att träffas och smida brottsplaner.

Den statistik som indikerat att det väpnade våldet i Malmö skulle ha minskat, har också visat sig delvis vara ett dribblande med siffror där man valt att inte ta hänsyn till att gängen bara omgrupperat sig något geografiskt för att minska risken att gripas av polisen. Det har också rört sig om rena tillfälligheter att det skjutits mindre under kortare utvalda mätperioder.

Erkänner att polis och politiker tappat kontrollen

Efter fredagens dödsskjutning där även tredje man kom till allvarlig skada, erkänner polisen i Malmö också att man myndigheterna och det socialdemokratiska styret helt har misslyckats med sitt uppdrag att få stopp på det grova gängvåldet i staden.

På en pressträff på lördagen kommunicerade områdespolischef Petra Stenkula att man har ett ”mycket svårt konfliktläge” i staden. Hon beskrev fredagens incident på Emporia som en del i detta.

Stenkula sade sig heller inte kunna utesluta vedergällningsattacker i spåren av fredagens dödsskjutning. Och även om sådana uteblir just här måste allmänheten enligt områdespolischefen förbereda sig på en hög frekvens av andra liknande händelser i staden framöver.

Polisen riktar i nuläget inga särskilda uppmaningar till allmänheten att undvika att vistas på allmänna platser mer än nödvändigt eller att börja bära skottsäker väst när man shoppar. Det kan dock bli aktuellt om konfliktläget eskalerar ytterligare och fler oskyldiga kommer i vägen för kulorna.

Undvek att nämna samband med invandringen

Vid pressträffen nämndes ingenting om det allvarliga konfliktlägets samband med den förda invandringspolitiken och att Malmö idag är en stad där svenskar i många åldersgrupper utgör en minoritet. Ingen journalist var heller intresserad av att ställa frågor kring de inblandades härkomst i den nu aktuella skjutningen eller det väpnade gängkriminella våldet i Malmö mer allmänt.

Statskontrollerade SVT, som rapporterar om händelsen, att tredje man skadats allvarligt och om områdespolischefens pressträff, undviker också helt det politiskt laddade ämnet som har en av de högsta placeringarna hos väljarna för vad som avgör vilket parti man avser att rösta på i det stundande valet.

TV4 får skarp kritik för att man säger att den allvarligt skottskadade kvinnan ”befann sig på fel plats vid fel tillfälle”. Man menar att kvinnan tvärtom befann sig på rätt plats vid rätt tillfälle och att den enda som befann sig på fel plats – och rentav i fel land – vid tillfället var den gängkriminelle skytten.

LÄS ÄVEN: 12-årig flicka död i Stockholmsförort – kom i vägen för gängskjutning
LÄS ÄVEN: Forskare går emot justitieministern: ”Ökad risk för allmänheten att drabbas av gängvåld”
LÄS ÄVEN: Damberg om risken att bli skjuten: Sett till befolkningsmängden väldigt ovanligt
LÄS ÄVEN: Polisen erkänner: Stor risk att tredje man skadas vid gängskjutningar
LÄS ÄVEN: Efter barnskjutningen i lekpark – Allsång på Skansen-rappare häktad