Enligt en enkät som Sveriges läkarförbund skickat ut till 3 000 läkare har var tredje utsatts för hot eller våld i sitt yrke. Nu kräver man omedelbara skydds- och utbildningsåtgärder för att förbättra sjukvårdspersonalens villkor.
Sjukhus som spärras av vid skjutningar och akutmottagningar som byggs om med flyktvägar för personalen – villkoren för svensk sjukvårdspersonal har förändrats drastiskt under bara de senaste åren.
LÄS ÄVEN: Hot och våld ökar i sjukvården – skjutvapen används oftare
Av de 3 000 läkare förbundet skickade ut enkäten till svarade 2 673 stycken. 30 procent uppger att de utsatts för hot eller våld av antingen patienter eller anhöriga till dessa. Nästan hälften uppger också att de inte fått någon information om rutiner eller hur de ska agera i hotfulla eller våldsamma situationer.
LÄS ÄVEN: Sjukhus i Borås låser entrédörrarna: ”Har det varit bråk finns risk för intriger”
– När det gäller polisyrket förstår vi att de kan utsättas för våld och hot, men när det gäller inom vården finns inte samma förståelse från politiker och civilsamhället. Ser vi det här som en samhällsfunktion så är läkares arbetssituation en samhällsfråga, säger Heidi Stensmyren, ordförande för Sveriges läkarförbund, till TT.
LÄS ÄVEN: Helsingborgs lasarett inför ’lockdown’ vid skjutningar för att skydda personalen
Stensmyren hoppas på att sjukhuspersonal kommer att innefattas av det stärkta skydd som planeras för blåljuspersonal, där det ska göras straffbart att ge sig på dessa.
LÄS ÄVEN: Hot och våld på Växjö lasarett – vill skapa bättre flyktvägar för personalen
Utöver att förbättra sjukvårdspersonalens villkor vill Sveriges läkarförbund även se till att säkra yrkets framtida konkurrenskraft med de omedelbara skydds- och utbildningsåtgärderna.
– Risken är annars att färre vågar söka sig till sjukvårdsyrket.
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.