Poliser feature 0456

Polisingripanden mot gäng. Foto: Faksimil Snapchat/Polisen

Inrikes

En av tre poliser letar nytt jobb

Publicerad 11/2/2021
Annons

Enligt en enkät som Polisförbundet genomfört bland sina medlemmar har över en tredjedel aktivt planerat för ett jobb utanför Polismyndigheten.

I undersökningen som Novus utfört på uppdrag av Polisförbundet uppger 36 procent av medlemmarna att de tittar sig omkring efter ett annat jobb.

LÄS ÄVEN: Få rekryterade till Polismyndigheten är poliser

Enligt Anna Nellberg Dennis, andre vice ordförande i Polisförbundet, befinner sig poliskåren i ett ansträngt läge och den senaste tidens brottsutveckling har inte förbättrat situationen.

– Det är inte konstigt att man som polis ställer sig frågan om det är värt det, säger hon till statstelevisionen.

Högre lön

På frågan vilken faktor som är viktigast för att stanna kvar i polisyrket svarar över hälften, 54 procent, högre lön.

– Det är inte heller så konstigt. Vare sig ryggdunkar eller applåder ger mat på bordet. Högre lön är ett instrument som både arbetsgivarna och politikerna kan använda för att för att locka fler till yrket och framförallt få de som är i yrket att stanna, säger Anna Nellberg Dennis.

LÄS ÄVEN: Studie: Poliser i ’utsatta områden’ mår dåligt

År 2020 låg medianlönen för poliser på 36 900 kronor i månaden. Enligt Polismyndighetens statistik från den 31 december 2020 har myndigheten totalt 33 726 anställda och Polisförbundet cirka 21 000 aktiva medlemmar, inklusive studerande vid polisutbildningen.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
933Ökad russofobi i spåren av Ukrainakriget – ortodoxa kristna nekas handla
Annons