Nästan en av tre svenskar tror att korruptionen ökat i Sverige under det senaste året. Det visar en undersökning organisationen Transparency International gjort i EU:s 27 medlemsländer.

Korruptionsgranskningsorganisationens resultat förvånar Ulrik Åshuvud, ordförande för svenska Transparency International.

–  Att nästan var tredje person i Sverige anser att korruptionen har ökat i Sverige är en varningssignal. Det är ett tydligt tecken på att regeringens handlingsplan mot korruption måste kompletteras med konkreta åtgärder, säger Åshuvud i ett uttalande.

Samtidigt uppger 19 procent av svenskarna att de nyttjat en personlig kontakt för att få tillgång till en tjänst, något som är särskilt förekommande inom områdena hälsovård och utbildningssektor. Här pekar TI bland annat på uppmärksammade fall där närstående till personal inom vårdsektorn fått vaccin mot covid-19.

Barometern visar att vänskapskorruption är en betydande del av det svenska samhället, menar Åshuvud.

Mutor minst förekommande i Sverige

Högst andel som anser att korruptionen ökat i deras land under de senaste tolv månaderna finns i Cypern följt av Slovenien och Bulgarien. På denna lista ligger Sverige ungefär i mitten.

När det gäller vänskapskorruption är läget värst i Tjeckien, Frankrike och Portugal. Här är Sverige bara värre än Estland och Slovenien.

Angående mutor för en tjänst är det vanligast förekommande i Rumänien, Bulgarien och Litauen. Här kommer Sverige sist i EU med bara en procent.

Ytterligare en fråga var om man upplever att korruption i beslutsfattande instanser som regeringen är ett stort problem. Värst här är Kroatien, Bulgarien och Cypern medan Sverige hamnar i botten med Danmark och Finland.