pistol skottlossning

Skottlossningar har under sommaren dödat 11 människor och under hela året har hittills 31 avlidit.

Inrikes

En gängskjutning per dag i Sverige – 31 dödsfall

Publicerad 9/11/2017
Annons

➤ SKOTTLOSSNINGAR  Ny statistik visar att det skedde 81 skjutningar under juni, juli och augusti i Sverige. 46 skadades och 11 avled. Räknat över hela året är det nästan en skjutning per dag, med 31 döda som resultat.  Enligt polisen är det mest gängkriminalitet som ligger bakom de mörka siffrorna.

– Gängskjutningarna går att få ner, det måste gå. Det går inte att få ner till noll, men de går att reducera. Vi lyckas inte ha tillräckligt hårt tryck på dem, för att kyla av det så måste vi in och öka trycket. Vi satsar på mer spaning, säger kriminalkommissarien Gunnar Appelgren hos Stockholmspolisen till SvD.

Kriminalitet i form av skottlossning är inte något unikt för sommaren. Den breder ut sig över hela året även om de tre månaderna under sommaren står för 40 procent av skjutningarna i år. Hittills har det från årsskiftet till sista augusti skett 202 gängskjutningar med 31 döda som resultat.

– Före 1990 var det ungefär fyra gängmord per år i landet, efter 90-talet så låg det mellan 8–13 fram till ungefär 2014 och 2015, då ökade det upp till 30 gängmord per år i hela landet, sedan har det legat på den höga nivån, säger Appelgren vid Stockholmspolisen.

Nya generationer

Det kommer hela tiden nya kriminella generationer, som ställer sig utanför samhället. Dessa skaffar sig vapen och blir en del av den öppna droghandeln.

Enligt Appelgren släcker polisen branden, men menar att andra myndigheter också måste titta på kriminaliteten och jobba förebyggande.

Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
660Demonstration mot svenskt WHO-medlemskap
Annons