Samhällsnytt kan idag avslöja ännu en trollfabrik på internet med starka band till högt uppsatta politiker i de rödgröna partierna. Den ingår i ett nätverk av falska konton som skapades under förra året i syfte att smutskasta oppositionen, och då i synnerhet Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna. – Jag har ingen kommentar till dig, säger riksdagsledamoten Nooshi Dadgostar (V), en av dem som ingår i trollnätverket, till Samhällsnytt.

Panikfakta. Så heter ett Twitterkonto, en Facebookgrupp och en Facebooksida som startades i maj förra året. Namnet är en parodisk anspelning på ”Politikfakta”, en Facebooksida på högerkanten som beskriver sig själv som ”en av Sveriges främsta politiska och opinionsbildande sidor på Facebook”.

Till skillnad från Politikfakta finns emellertid ingen ansvarig redaktör för Panikfakta. På såväl Twitter som Facebook publiceras dagligen ett stort antal inlägg där måltavlorna i synnerhet är Sverigedemokraterna och den borgerliga oppositionen. Även journalister och debattörer som ogillas av Panikfaktas aktivister utsätts för hån och åtlöje.

Som exempel kan nämnas den valkampanj som Moderaterna drog igång i Stockholm förra månaden med budskap om tuffare tag mot brottsligheten och mer ordning och reda i skolan. ”Uffe, 30-talet ringer och vill ha tillbaka sin populism”, kommenterar Panikfakta kampanjen med en bild på skolbarn som gör nazisthälsning. Liknande anklagelser framfördes i september förra året då Nordiska motståndsrörelsen (NMR) marscherade i Göteborg.

Sverigedemokraterna och partiledaren Jimmie Åkesson är något som Panikfakta gärna raljerar över. Men även den moderate riksdagsmannen Hanif Bali och hans partikollega Ann Heberlein, som i år kandiderar till riksdagen, är populära att raljera över.

När Bali i en intervju med Expressen berättar att han ”väcker känslor” med sina orädda politiska utspel i sociala medier svarar Panikfakta med känslor som de förknippar honom med; ”yrsel”, ”djupt förakt”, ”kaskadkräkningar”, ”diarré” och ”politisk hopplöshet”. Anhängarna uppmanas därefter att fylla på med fler nedsättande uttryck.

I andra inlägg jämförs Åkesson, motsägelsefullt kan tyckas, med såväl Nordkoreas kommunistledare Kim Jong-un som Nazitysklands ledare Adolf Hitler. KD-ledaren Ebba Busch Thor hånas bland annat för ett förslag från Kristdemokraterna om att införa skoluniform i skolan och Bali anklagas i andra inlägg för att vara ett troll.

Utöver borgerliga partier och politiker på högersidan är medieprofiler som Katerina Janouch, Marcus Birro, Alexander Bard, Paolo Roberto och Joakim Lamotte populära måltavlor för Panikfakta.

En bild på Alexander Bard där han försetts med horn så han ser ut som en djävul med en brinnande bakgrund är en av många nedsättande bilder som Panikfakta sprider. ”Jag är en hora med kukhuvud. Därför är alla andra oxå det”, lyder en text bredvid Bards ansikte.

En annan bild som sprids av trollnätverket föreställer en fiktiv filmplansch där Joakim Lamotte är huvudkaraktären i en skräckfilm med namnet ”Lamotte”. ”I rymden kan ingen höra dig skrika”, lyder filmplanschens slogan.

Förutom Lamotte är Katerina Janouch, Marcus Birro, Paolo Roberto, Ingrid Carlqvist och Ann Heberlein skådespelare i den påhittade filmen.

Joakim Lamotte är en frilansjournalist med bakgrund på Sveriges Televisions ”Uppdrag Granskning” som kommit att bli hatad av många på vänsterkanten eftersom han på sin Facebooksida uppmärksammar sexualbrott mot kvinnor. Vänsteraktivisterna menar att det Lamotte ägnar sig åt är rasism.

Så kallat alternativa medier häcklas av Panikfakta, men inte heller etablerade medier går säkra. Sveriges näst största dagstidning Svenska Dagbladet målas på en parodibild ut som delaktig i en arkebuseringspatrull som avrättar en person med en skylt om halsen som det står ”Sanning” på.

Panikfakta gör ingen hemlighet av att det är ett trollkonto på vänsterkanten. Mumintrollet Lilla My och röda nejlikor, en symbol för vänstern, pryder Facebooksidan och på sidans beskrivning kan man läsa att den ”sprider lögner, dumheter, påhittade fakta och kränkande bilder”.

De hånfulla bilder som personerna bakom trollkontot skapar sprids både på Facebook och Twitter. Flera andra sociala medier-konton som skapades under förra året är sammanlänkade med Parodifakta och hjälper till att ge de kränkande bilderna en större spridning. Bland de mer aktiva kan nämnas Twitterkontot ”Haverikommissionen” och den fiktiva personen ”Lisa Agreus”, men totalt handlar det om dussintals sociala medier-konton som ingår i ett nätverk av trollkonton med anonyma upphovsmän.

Produktionen av bilder som på detta sätt skildrar borgerliga partier, politiker, debattörer och journalister på ett nedsättande sätt är mycket hög. Den överstiger vida produktionstakten för den socialdemokratiska trollfabrik som avslöjades förra månaden. Panikfaktas bilder får spridning av inflytelserika personligheter: Aftonbladets ledarskribent Daniel Swedin och samhällsanalytikern Carl Melin, tidigare analyschef på opinionsinstitutet United Minds, är några av dem som spridit trollfabrikens bilder vidare de senaste dagarna.

”Nej, det är inte jag”

En av administratörerna som står bakom Panikfakta är en 55-årig kvinna som heter Petra Hall och är bosatt i Piteå. När vi ringer upp henne nekar hon först till att ha något med trollfabriken att göra.

– Nej, det är inte jag, säger hon på en fråga om det är hon som står bakom Panikfakta.

Trots det tycks Petra vara insatt i trollnätverkets verksamhet och kan ange vem det är som vi bör prata med istället:

– Det är väl Magnus Eklund tror jag, förklarar hon men säger samtidigt att hon inte vet vem han är eller hur vi kan få tag på honom:

– Det vet inte jag. Du frågar fel person, men tack för att du ringde. Hej då!

Därefter lägger Petra Hall på luren.

Magnus Eklund är en av de personer som står listade som administratörer för Panikfakta, men det är oklart om det är en riktig person eller en fabricerad profil. Samhällsnytt har försökt få tag på honom, utan att lyckas.

Starka band till #jagärhär

Medlemskap i Facebookgruppen Panikfakta medges endast efter godkännande från administratörerna. Vid en granskning av gruppens 1 865 medlemmar framkommer flera märkliga omständigheter.

Bland annat har trollfabriken nära band till #jagärhär, en Facebookgrupp som enligt sin egen beskrivning arbetar för att ”stoppa spridningen av hat” på nätet. Panikfaktas administratör Petra Hall är medlem i #jagärhär och är även vän med gruppens grundare Mina Dennert.

En korssökning med Facebookgruppen #jagärhär visar att hela 921 av Panikfaktas medlemmar även är medlemmar i #jagärhär – alltså ungefär hälften av medlemmarna. Det rör sig om en ovanligt stark korrelation mellan #jagärhär och den rödgröna trollfabriken.

#jagärhär är en grupp med vänsterextrema tendenser som hyllats av regeringen och fått pris av Socialdemokraterna för sin nätaktivism. Gruppen är sluten och undandrar sig granskning från utomstående journalister. De politiker, journalister och debattörer som #jagärhär utsett till politiska fiender sammanfaller i regel med dem som Panikfakta hånar och häcklar i sociala medier.

Rödgröna riksdagspolitiker

Två av medlemmarna i Facebookgruppen Panikfakta sticker ut från mängden. Det är de båda riksdagspolitikerna Niclas Malmberg (MP) och Nooshi Dadgostar (V). Dadgostar vill inte svara på Samhällsnytts frågor när vi ringer upp henne.

– Jag har inte någon kommentar till dig, tyvärr, säger hon.

Så du vill inte svara på frågor om ditt medlemskap i den här gruppen?

– Jag vet inte vad det är för något tyvärr.

– Jag känner inte till det. Det kanske är något misstag eller så, men jag vill inte ge någon kommentar till dig.

Samhällsnytt har även sökt Niclas Malmberg, men han har inte gått att få tag på.

En annan medlem i Panikfakta är Magnus Dannqvist som jobbar på LO. Han skrattar när Samhällsnytt ringer upp honom.

– Varför skulle jag inte vara med? Det här tycker jag bara känns konstigt, säger han på en direkt fråga om hans medlemskap i gruppen.

Vi har en regering som talat om att ta kampen mot trollkonton, och det här är ett trollkonto. Ett uttalat trollkonto som sprider grova anklagelser mot oppositionen, i synnerhet mot Moderaterna och Sverigedemokraterna?

– Jag har faktiskt inte reflekterat över det på det sättet.

Magnus Dannqvist säger att han inte ser något problem med sitt medlemskap i Panikfakta, trots sitt arbete på LO.

– Nej, det gör jag väl inte just nu, säger han och tillägger:

– Men jag är faktiskt inte intresserad av det här samtalet med dig.

Därefter avslutas samtalet.

S-politiker: M är ”ganska brunt”

Flera socialdemokrater är också medlemmar i Panikfakta. En av dem är Tina Afzelius, ledamot i distriktsstyrelsen för Socialdemokrater för tro och solidaritet i Jönköping. Hon ställer upp på att prata med Samhällsnytt och försvara sitt medlemskap i Panikfakta.

– Jag är emot att man använder kränkande saker, sedan finns det något som heter satir också, säger hon.

Är det inte viktigt i en valrörelse att det råder transparens och att det inte skapas anonyma trollkonton och trollfabriker som smädar oppositionen?

– Jag räknar inte ens SD som ett parti. Jag kommer aldrig acceptera dem som det så om man skojar lite med dem så, ja.

Räknar du Moderaterna som ett parti?

– Ja, det är ett av de erkända riksdagspartierna. Men jag tycker att det är ganska brunt där.

Räknar du Kristdemokraterna som ett parti?

– Ja.

Är det också ”ganska brunt”?

– De har blivit mer extrema och mer åt det hållet. Inte brunt direkt kan jag inte säga. Det bruna har kommit in i de flesta partier utom partierna åt vänster. De mer främlingsfientliga tankarna.

Tina Afzelius betonar flera gånger att Panikfakta är en grupp som ägnar sig åt satir. Samtidigt tycker hon att det är viktigt med ett bra debattklimat.

– Mitt ansvar som politiker är att jag inte kastar ren skit på folk utan att jag är faktauppdaterad från säkra håll och att jag behandlar mina medmänniskor på ett bra sätt, säger Tina Afzelius.

LÄS MER: DN:s Hugo Ewald om Panikfakta: ”De använder sig av fejkkonton för att publicera propaganda”