I morse gick Gustav Kasselstrand, partiledare för AfS, ut på Twitter och meddelade Facebook blockerade hans tillgång till att hantera sina sidor, både sin personliga och AfS partisida. Detta skedde i söndags, en vecka före valet, och blockeringen ligger fast i skrivande stund.

Det var i morse som Kasselstrand gick ut på Twitter och informerade om blockeringen:

När Samnytt når honom förklarar han närmare vad som hänt.

– De skrev till mig att ”åtkomsten till dina sidor begränsas tillfälligt tills du slutfört publiceringsauktoriseringen”. Men det finns inget att slutföra, inget att skicka in, säger Kasselstrand.

Beskrivning saknas.
Meddelandet från FB

– De hänvisar till att det finns ett fel i uppgifter som lämnats utan att jag överhuvudtaget vet vad som skulle vara fel eller vilka uppgifter som måste lämnas. Jag har haft den här sidan i snart tio år, konstaterar han. Det står lite olika saker jag måste göra för att bekräfta min information men det finns ingenstans att skicka in någonting, det står bara ”läs mer”.

Skedde i söndags

Kasselstrand menar att de hänvisar till byråkrati istället för att han skulle lagt ut politisk olämpliga inlägg.

Så de säger inte hur du ska åtgärda det och nu kommer detta fyra dagar innan valet?

– Ja, exakt så och jag har försökt få kontakt med dem, skickat meddelande men inga svar.

När skedde detta, för du twittrade i morse?

– Det skedde i söndags. Det senaste jag la upp på min Facebook-sida var i söndags.

Så det har varat så länge?

– Ja, för jag tänkte att det är väl något tillfälligt och de häver detta när som helst men nu har det gått flera dagar och då inser jag att detta inte bara är något tillfälligt fel. Det tycks vara så att de vill stänga ner mig ända fram till valet. Då kände jag att det var dags att berätta om det här.

Sidorna finns kvar

Han konstaterar att sidorna finns kvar, men han kan inte uppdatera dem. För AfS sida finns det flera administratörer, säger han, men inte på hans egen.

– Andra kan uppdatera AfS sida men på min sida har bara jag tillgång så nu finns det ingen som kan uppdatera den.

Kasselstrand menar dock att det blir väldigt omständigt att andra än honom ska behöva göra uppdateringarna vilket leder till minskad aktivitet, strax innan valet.

Tror du detta är medvetet inför valet eller ett fel?

– Jag tror det är medvetet inför valet. Det går såklart inte att bevisa men det kan knappast vara slump att Facebook en vecka innan valet blockar min tillgång och låter den fortsätta. Jag har inte förvägrat dem några uppgifter och varit helt öppen med min identitet så det kan inte heller vara något misstänkt på det sättet, säger han uppgivet.

LÄS ÄVEN: Valpåverkan av Facebook 2018 – agerade mot AfS