Feature bomb 4

Telefonbomb/Bombdåd. Foto: Polisen/Facebook

Inrikes

Encro-chattar: Kriminellas BOMBFABRIK fångad på bilder

Publicerad 3/25/2021
Annons

En färsk polisutredning mot det gängkriminella Vårbynätverket i södra Storstockholm visar att man utöver militära skjutvapen även bygger fjärrutlösta bomber, så kallade telefonbomber. Dessa placeras på bostadshus och utlöses därefter från kontantkortstelefoner.

Samnytt har flera gånger rapporterat om den pågående bombvågen i landet. Från den 1 januari till den 30 november förra året skedde hela 30 sprängningar och 32 försök till sprängningar – bara i Stockholm. Året dessförinnan och fram till den 30 november inträffade 236 sprängningar runt om i landet. Det kan jämföras med 162 sprängningar under hela år 2018.

LÄS ÄVEN: Fler bombdåd 2020 än någonsin tidigare i Stockholm

De kriminella nätverken har på senare år börjat använda bombdåd i utpressningssyfte som ett alternativ till skjutningar. Det är vanligt att gängen placerar bomberna i entréer och trapphus till flerfamiljshus.

Foto: Samhällsnytt.

På tisdagen väckte åklagare åtal mot 30 personer i en omfattande gänghärva i Stockholm. I förundersökningsprotokollet ingår chattkonversationer från krypterade EncroChat som knäcktes av fransk polis förra året.

Skärmdumparna som Polismyndigheten tagit del av visar hur gängmedlemmarna chattar ocensurerat om bland annat mordplaner, kidnappningar, utpressningar och bombdåd.

Samnytt har tagit del av förundersökningsprotokollen som visar hur Vårbynätverket som är aktiva i Stockholms södra förorter har en person som går under namnet ”bulgaren” och kan bygga ”telefonbomber”, det vill säga fjärrutlösta bomber som kan detoneras vid senare tidpunkt och på avstånd.

Enligt chatthistoriken har bulgaren föreslagit att telefonbomberna ska innehålla 500 gram sprängdeg. Men gängledaren för Vårbynätverket är inte nöjd utan vill istället se ett kilo.

Gängledaren vill spränga trapphuset där rapartisten Einar och hans mor bor – i syfte att pressa honom på tre miljoner kronor. Gängledaren förstår att artisten kanske dör i explosionen.

Bild på bombfabriken

Vidare syns fotografier i chatthistoriken som visar materialet som bombtillverkaren använder. I konversationen framgår det att att man skickar ett textmeddelande till telefonbomben för att det den ska detonera.

Bombtillverkaren vill instruera gängmedlemmarna hur man aktiverar den eftersom det annars kan vara ”riskabelt” att transportera den aktiverad.

Det framgår av chatthistoriken att de flesta delar kan köpas i dagvaruhandel. Bomberna användes aldrig eftersom polisen bevakade offrets bostad vilket fick gänget att avbryta uppdraget.

LÄS ÄVEN: Staten misstänks frisera statistik över bombdåd: ”Sprängningarna i Malmö har minskat”

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
836Man ihjälskjuten vid idrottsplats – ”Man vill flytta från Stockholm”
Annons