På bara 36 timmar har 22 personer stoppats från att ta sig in i Sverige för att begå brott. Insatsen är dock endast tillfällig och pågår bara under en vecka.

Insatsen, i vilken polisen samarbetar med tullen och kustbevakningen, har fått namnet Trident. Under de 36 timmarna har även mer än 5 000 fordon kontrollerats i hamnarna i Stockholm, Göteborg och Trelleborg.

– Vi är väldigt intensiva i vår gränsövervakning för att verkligen förhindra människor som reser till Sverige för att begå brott från att ens komma in i landet, Mats Löfving chef för polisens nationella operativa avdelning Noa till Sveriges Radio.

Liknande insatser pågår samtidigt i nio andra länder i Norden och kring Östersjön.

LÄS ÄVEN: Sverige ett ’smörgåsbord’ för internationella ligor

Enligt Löfving kan man visserligen gripa de som utför brotten här men framhåller att det viktiga är att komma åt huvudmännen i de länder de kommer ifrån.

– Det är inte enskilda individer som utför den här typen av brott, det är organiserade utländska ligor som kommer till landet i kriminella syften, säger Mats Löfving till SVT Nyheter.

Erfarenheterna från Trident sägs bli viktiga då polisen i februari ska redovisa för regeringen hur man kan förbättra arbetet mot de internationella brottsnätverken.

– Vi lär oss både om människor och fordon och det vi kallar modus, alltså de tillvägagångssätt som de kriminella använder, säger han.

Trots det stora antalet som avvisats under bara 36 timmar ska Trident endast pågå under en vecka.

90 procent

Enligt en rapport från Noa som släpptes tidigare i år ligger de internationella ligorna bakom 90 procent av stölder av bilar, bildelar, båtmotorer och jordbruksmaskiner och 50 procent av bostadsinbrotten.

– De kommer från Rumänien, Polen, Litauen och andra länder i det forna Östblocket, säger Petra Stenkula, chef för utredningsenheten inom polisen i region Syd.