Samnytt har tidigare rapporterat om hur energiminister Khashayar Farmanbar (S) häromkvällen vilseledde tittarna i ett inslag SVT Aktuellt”. I en intervju påstod Farmanbar att svenskarna bara betalar en fjärdedel för elen jämfört med fransmännen och därför inte borde beklaga sig. Nu dras energiministern inför skranket i Konstitutionsutskottet för att förklara varför han förde svenska folket bakom ljuset med felaktiga siffror.

Det var i tisdags som Farmanbar inför SVT:s tittare påstod att svenskarna inte har skäl att vara missnöjda med elpriserna. Detta eftersom fransmännen betalar fyra gånger så mycket. SVT valde att låta påståendet passera oemotsagt trots att det var helt felaktigt. Tvärtom har de svenska elpriserna i snitt legat över de franska.

”Inte relevant” jämföra med andra länder

Kritiker menar också att jämförelsen med andra länder med andra förutsättningar är irrelevant. Det intressanta är i stället att jämföra med vad de svenska elpriserna kunde ha varit om regeringen fört en annan energipolitik.

Framför allt är det den förtida nedläggningen av flera kärnkraftverk och storsatsningen på otillförlitlig vindkraft som bidragit till att driva upp elpriserna i Sverige långt utöver vad de kunde ha varit. Många hushålls ekonomi har som en följd slagits sönder och många företag slagits ut. Bedömare tror dessutom att de svenska elpriserna kan komma att rusa ytterligare.

Elpriserna het fråga i valrörelsen

Att S-regeringen nu vilseleder svenska folket om situationen när Sverige går in i en valrörelse och elpriserna är en av de hetaste frågorna ses från den politiska oppositionen som extra allvarligt. Kritiken mot Khashayar Farmanbars siffertrixande i SVT har mött skarp kritik och nu väljer Kristdemokraterna att KU-anmäla energiministern.

Kristdemokraternas närings- och energipolitiska talesperson Camilla Brodin, hänvisar i sin kritik till den europeiska statistikmyndigheten Eurostats siffror över hushållens elkostnader inklusive skatt för första kvartalet 2022 som tydligt visar att Farmanbar for med osanning i SVT.

LÄS MER: Moderaterna: Regeringen ljuger om Sveriges elpriser

Avvisar kritiken från ”de högerkonservativa”

I en kommentar till media nekar energiministern till att ha ljugit. Han anklagar i stället det han kallar för ”de högerkonservativa partierna” för att konstruera en konflikt som inte finns och att ”inte ta ansvar för Sverige”.

Farmanbar försvarar sitt uttalande i SVT med att han uttalade sig om ett enskilt tillfälle i juli då spotpriset på Nordpool var 115,60 euro/MWh jämfört med 400,37 euro/MWh i Frankrike. Det var dock inget som ministern klargjorde i TV och är heller inte representativt för de relativa elpriserna i de båda länderna över tid.

Kan ha brutit mot saklighetskrav för statsråd

Nu ska Konstitutionsutskottet granska om Farmanbars uttalande strider mot saklighetskravet för statsråd. Om man kommer fram till att Farmanbars gjort det kan han prickas och i värsta fall ställas inför misstroendevotum. Med så kort tid kvar till valet är det sistnämnda dock ett mindre sannolikt scenario.

LÄS ÄVEN: Elpriserna rusar igen: ”Aldrig haft så höga julipriser”