theodor-dom-feature

Foto: Polisen/Sociala medier

Inrikes

Engström döms för terror mot Lööf men inte mot Wieselgren

Publicerad 12/6/2022
Annons

Theodor Engström döms idag till rättspsykiatrisk vård för sommarens mord på Sveriges nationella psykiatrisamordnare Ing-Marie Wieselgren. Det har Gotlands tingsrätt beslutat.

Engström döms samtidigt för förberedelse till terroristbrott då han haft planer på att mörda Centerpartiets avgående partiledare Annie Lööf. Däremot bedöms inte mordet på Wieselgren vara ett terrorbrott.

LÄS OCKSÅ: Theodor Engström åtalas för terrormord i Almedalen

– Tingsrätten har inte ansett att mordet har skadat eller kunnat skada landet på det sätt som krävs för att det ska bedömas som terroristbrott, säger lagmannen Per Sundberg, som varit ordförande vid rättegången, i en kommentar.

Mördades i Almedalen

Ing-Marie Wieselgren knivhöggs till döds vid Donners plats den 6 juli i år, under politikerveckan i Almedalen. Theodor Engström, en 33-årig man som tidigare varit engagerad i nynazistiska Nordiska motståndsrörelsen, greps i anslutning till platsen.

LÄS MER: Han mördade Ing-Marie i Visby

I polisförhör berättade Engström att han funderat över att mörda ett flertal personer. Utöver Wieselgren fanns även C-ledaren Annie Lööf och SVT’s vd Hanna Stjärne på listan över tänkbara offer. Båda valdes emellertid bort av olika orsaker.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson var också en av dem Engström hade i tankarna, men SD-ledaren bedömdes vara en olämplig måltavla då Engström menade att det hade ”orsakat för mycket förvirring” att döda honom.

LÄS MER: Visbymördaren tänkte mörda Åkesson – ”Ingen skillnad på dem och de andra partierna”

Åklagaren valde att åtala Engström för terroristbrott genom mord mot Ing-Marie Wieselgren och förberedelse till terroristbrott mot Annie Lööf.

Annie utan skadestånd

Theodor Engström döms nu till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning. Han ska dessutom betala omkring 700 000 kronor i skadestånd till Wieselgrens anhöriga.

Däremot beviljas inte Annie Lööf något skadestånd. Domstolen menar att hon inte har rätt till kränkningsersättning utifrån ett förberedelsebrott.

Domstolen var oenig. En nämndeman ville döma Engström för terroristbrott även mot Ing-Marie Wieselgren, samt bifalla Lööfs skadeståndskrav.

LÄS ÄVEN: Ing-Marie Wieselgren ingrep mot våldtäktsman i Stockholm

Mattias Albinsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
630Studie: Covidvaccin kopplas till ökad dödlighet
Annons