melen

Foto: Privat/Samhällsnytt

Inrikes

”Ensamkommande” får 25 timmars ungdomstjänst efter ”våldtäktsförsök” mot TV-stjärnans dotter

Publicerad 9/2/2017
Annons

TV4s profil Paul Melén, känd genom dokusåpan Farmen, är rasande efter vad han beskriver som ett våldtäktsförsök mot hans dotter:
– Det är bedrövligt! Vi hade inte sådana brott för 10 år sedan!
I slutet av juli sänkte hovrätten afghanens straff till 25 timmars ungdomstjänst.

Dramat utspelade sig i Karlskrona på nyårsnatten när Paul Meléns 17-åriga dotter begav sig med en väninna till stadens centrum för att titta på fyrverkerierna. I närheten av Blekinge museum blev hon antastad av den då 16-årige asylsökande som hade kommit till Sverige från Afghanistan år 2015. Enligt domen hade mannen först kysst henne på halsen för sedan övergå till fysiskt våld:

”Samtidigt stoppade han in handen under hennes klänning och tog på hennes underliv utanför strumpbyxorna. Han försökte föra in handen under strumpbyxorna. Han tryckte upp henne mot en vägg och försökte dra in henne i en gränd. Hon försökte knuffa bort honom men han höll fast henne med ena handen och hade den andra under klänningen. Hon tog fram sin mobil och sade att hon skulle ringa polisen. Då blev gärningsmannen rädd och sprang iväg.”

I mitten av maj i år dömdes gärningsmannen till 35 timmars ungdomstjänst för sexuellt ofredande. Motsvarande straff för en vuxen hade resulterat i en månad i fängelse. Gärningsmannen fick dock en så kallad ungdomsrabatt på grund av sin ringa ålder. Han överklagade domen till hovrätten som i slutet av juli sänkte straffet till 25 timmars ungdomstjänst.

Paul Melén ställer sig kritisk till straffpåföljden och menar i en telefonintervju med Samhällsnytt att brottet borde rubriceras som våldtäktsförsök:

– Jag är ingen expert på juridik men jag tror att uppsåtet var tydligt här, att det var ett försök att våldta. Ungdomstjänst är ingen bestraffning för sådant. Det pratas flitigt om allas lika värde. Värdet av min dotters integritet är 25 timmars ungdomstjänst. Hur mycket är andra döttrar värda i Sverige?

Kammaråklagare Lena-Marie Bergström säger till Samhällsnytt att det saknades bevisning för rubricering som våldtäktsförsök.

Gärningsmannen är asylsökande i Sverige. Varför yrkade du inte på utvisning?

– Det är på grund av hans ringa ålder. Och så är straffskalan för det här brottet ganska låg.

Det ser dock inte ut som att det finns något pass i ärendet. Har ni fastställt hans ålder?

– Nej… vi godtar uppgifter från Migrationsverket. Han har ju ett personnummer i Sverige vilket innebär att en annan myndighet (Skatteverket-anm.) också har godtagit hans ålder.

Vid en kontroll med Skatteverket visar det sig dock att gärningsmannen inte finns registrerad i folkbokföringen och därmed saknar ett personnummer. Detsamma bekräftar hans gode man som säger att mannen fortfarande väntar på sitt asylbeslut. När Samhällsnytt når åklagaren med de nya uppgifterna säger hon följande:

– Njä, men det kan väl inte stämma… Det står ju ett personnummer i vårt ärende… Här finns det ett nummer. Visst, de första 6 siffrorna slutar på 67 istället för födelsedagen men så är det väl med alla personer med utländskt påbrå… Vi får många sådana ärenden.

Jag är född utomlands och jag har ett personnummer som det går att utläsa min födelsedag av. Gärningsmannen återfinns inte i folkbokföringen enligt Skatteverket. Enligt hans gode man fick han inte ett beslut i sitt asylärende och därför inte kan ha något personnummer rent juridiskt. Varifrån fick ni de här uppgifterna?

– Det är nog bäst om du frågar administratören om det. Jag sysslar inte med sådana frågor.

Fast det är ju helt centralt. Förra gången vi pratade hänvisade ju du just till att Skatteverket fastställt hans personnummer som en förklaring till varför ni inte genomförde någon medicinsk åldersbedömning.

– Jaa, men vi ska genomföra en åldersbedömning om en misstanke finns om att personens ålder inte stämmer. Jag hade ingen sådan misstanke.

Vad har du för utbildning för att genomföra okulära åldersbedömningar?

– Nej… Men så är det att från Riksåklagarens sida har man sagt att en medicinsk åldersbedömning ska genomföras om det gäller rätt så höga dagsbötesnivåer. Är vi inte där då ska vi kunna godta Migrationsverkets bedömning. I det här fallet, varken brottets art eller personen i sig gjorde att jag hade någon som helst anledning att undersöka åldern. Plus att jag inte var skyldig att göra det heller.

Paul Melén menar att sådana typer sexualbrott är något som tillkommit i Sverige till följd av den massiva asylinvandringen :

– Så klart står jag för människors rätt att söka asyl. Men… när det går över på medborgarnas säkerhet då har det gått för långt. Vi hade inte sådana brott för 10 år sedan!

Hur mår din dotter nu?

– Hon är mest förbannad. Hon såg honom på stan flera gånger efter det här och han flinar mot henne.

Samhällsnytt har sökt gärningsmannen för kommentar.

Egor Putilov
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
853Ökad russofobi i spåren av Ukrainakriget – ortodoxa kristna nekas handla
Annons