Afghaner

T.v. Dömda afghaner. T.h. Skada efter tortyr. Foto: Polisen

Inrikes

’Ensamkommande flyktingbarn’ dömda för tortyrutpressning – utvisas inte

Publicerad 12/2/2019
Annons

En afghansk migrant hölls fånge och torterades i ett utpressningsförsök i Jämtland. Nu har flera bidragstagande afghaner dömts till fängelse men någon utvisning var det aldrig tal om. Samhällsnytt kan avslöja hur både kommun och gammelmedia hyllat en av brottslingarna för sitt integrationsarbete med att hålla ensamkommande borta från kriminalitet.

Det var den 28 februari i år som flera kriminella migranter trängde sig in i en bostad i Östersund där offret misshandlades med slag och gblev klippt i fingret med en grensax samtidigt som han krävdes på 10 000 kronor för vad som uppges vara en påhittad skuld som skulle betalas dagen därpå. Det framgår av polisutredningen att skulden ska ha att göra med narkotikahandel i området.

LÄS ÄVEN: Invandrargäng slet in medvetslös kvinna i bil och våldtog henne – utvisas inte

Efter överfallet tog brottsoffret kontakt med en bekant som körde honom till akuten för att sy igen fingret. I samband med väntetiden på sjukhuset beslöt sig brottsoffret för att han skulle kontakta polisen. Men under väntan ändrade han sig och började tvivla eftersom att han trodde att situationen skulle förvärras av att blanda in polisen.

När polisen anlände till sjukhuset valde migranten att strunta i att ta hjälp och han försvann från platsen. Därefter ska han enligt polisförhör ha hållit sig undan ett par månader i rädsla för att återigen stöta på det kriminella gänget.

Den 5 maj blev brottsoffret lurad av en bekant till en plats i Östersund där de skulle möta vänner. Men istället för att möta vännerna visade det sig att det var gänget som väntade och tvingade in honom i en bil.

Gänget körde sedan brottsoffret till Önevägen på Frösön där han hölls fånge i ett Attefallshus. Det är i sammanhanget värt att poängtera att stugan tillhör det kommunala bostadsbolaget Östersundshem som byggdes särskilt för nyanlända migranter. Ett projekt som uppges ha kostat skattebetalarna 67 miljoner kronor.

På plats i stugan meddelade migranterna att de nu hade höjt skulden till 50 000 kronor och brottsoffret fängslades fast till det att han kunde betala summan.


Det framgår av polisutredningen att gärningsmännen undersökt möjligheterna att ta ut banklån i brottsoffrets namn. I en chattkonversation går det att läsa, ”han kunde ta lån på han” och ”ni kan köra på han”.

En av gärningsmännen som är drivande i konversationen kallas ’Baba’ men heter egentligen Shabir Ahmad. Det är också Ahmad som har bestämt att utpressningsbeloppet numera har höjts till 50 000 kronor.

I stugan utsätts brottsoffret för tortyrliknande misshandel med sparkar, slag och olika tillhyggen. Det framgår även att gärningsmännen har eldat på en sked som de sedan placerat mot brottsoffrets tunga samtidigt som han tvingades att kontakta en bekant för att ordna fram pengar varpå denne person tar ut ett lån.
Den tredje dagen i fångenskap lyckas brottsoffret smita ut från stugan genom ett fönster på övervåningen och därefter fly till en närliggande stuga där han får hjälp med att larma polisen.

Det är genom vittnesmål från brottsoffret som polisen kan gripa det afghanska gänget kort därefter. I polisförhör nekar alla inblandade till brott.

’Flyktingbarnen’ utvisas inte

På torsdagen förra veckan dömde Östersunds tingsrätt fem afghaner till fängelse för bland annat människorov, försök till grov utpressning, medhjälp till människorov och narkotikabrott.

Ytterligare tre migranter med bakgrund i Afghanistan, Jordanien och Libanon som stod åtalade för medhjälp till människorov och övergrepp i rättssak går fria i brist på bevis.

Shabir Ahmad, 25 år och folkbokförd på Frösön utanför Östersund. Ahmad är medborgare i Afghanistan och invandrade till Sverige 2012-01-23. Han förekommer sedan tidigare i belastningsregistret under fem avsnitt rörande bland annat narkotikabrott, olovlig körning och rattfylleri.

Ahmad försörjer sig som heltidsanställd med en månadslön på 25 000 kronor finansierat av Östersunds kommun för att främja integration och minska risken för att migranter dras in i kriminalitet.

Tingsrätten dömer den utländske medborgaren till fängelse i fem år och två månader men han slipper utvisning.


Saeid Asadi, 26 år och folkbokförd i Östersund. Asadi är medborgare i Afghanistan och invandrade till Sverige 2012-02-10. Han förekommer i belastningsregistret under tolv avsnitt rörande bland annat narkotikabrott och grov misshandel.

Enligt Asadi själv lever han på aktivitetsstöd från Arbetsförmedlingen.

Tingsrätten dömer den utländske medborgaren till fängelse i fem år och fem månader men han slipper utvisning.


Yasin Hasani, 20 år och folkbokförd på Frösön utanför Östersund. Hasani är medborgare i Afghanistan och invandrade till Sverige 2017-02-28. Han förekommer i belastningsregistret för narkotikabrott och ringa narkotikabrott.

Hasani uppger i polisförhör att socialen betalar hans uppehälle.

Tingsrätten dömer den utländske medborgaren till fängelse i fyra år men han slipper utvisning.


Omid Mirkhani, 21 år och folkbokförd i Östersund. Mirkhani är medborgare i Afghanistan och invandrade till Sverige 2013-10-02. Han förekommer i belastningsregistret under tio avsnitt rörande bland annat narkotikabrott och brott mot lagen om förbud beträffande knivar och andra farliga föremål.

Mirkhani berättar att socialtjänsten betalar hans hyra.

Tingsrätten dömer den utländske medborgaren till fängelse i fem år och fem månader men han slipper utvisning.


Alireza Ghanbari, 21 år och folkbokförd på Frösön utanför Östersund. Ghanbari är medborgare i Afghanistan och invandrade till Sverige 2013-05-03. Han förekommer i belastningsregistret under nio avsnitt för bland annat våldsamt motstånd, narkotikabrott, olovlig körning och rattfylleri.

Ghanbari uppger att han erhåller socialbidrag.

Tingsrätten dömer den utländske medborgaren till fängelse i fyra år men han slipper utvisning.


En sammanställning av de inblandade partnernas advokatkostnader i ärendet visar att skattebetalarna nu tvingas betala omkring 3,7 miljoner kronor för målet. Hela domen kan laddas ned och läsas på följande länk: Östersunds TR B1406-19 2019-11-28

LÄS ÄVEN: Kostnaderna för ’ensamkommande’ skenar – SKL behöver mer pengar

Hyllades av Östersunds kommun

När Samhällsnytt nätgranskar gärningsmännen ser vi att den i målet framstående gärningsmannen Shabir Ahmad har lyfts upp av Östersunds kommun som ett exempel på en ”lyckad ungdomssatsning”.

”Anpassar sig bra i samhället”

I en artikel i Östersunds-Posten (ÖP) hyllas Ahmad (stavfel i artikeln) för sitt integrationsarbete i organisationen ’Hej främling!’ som ska hjälpa ensamkommande migranter att ”komma bort från riskmiljö” och integreras.

Enligt kommunen finansieras verksamheten genom skattebetalarna och notan landade förra året på 1 200 000 kronor vilket delvis har gått till att betala Ahmads lön.

Bjöd in afghanledaren Khawari

ÖP intervjuar Ahmad i samband med att hans verksamhet på skattebetalarnas bekostnad bjudit in afghanledaren Fatima Khawari, som Samhällsnytt i flera artiklar har uppmärksammat, för att tala om migranternas ”juridiska rättigheter”.

Enligt Ahmad är det svårt att komma till Sverige men han slår fast att om migranter ”får hjälp av någon som visar dem vägen anpassar de sig bra i samhället”.

Som tidigare nämnt i artikeln kallas Ahmad för ”Baba” (reds. anm. far på arabiska) bland migranterna i Östersund. Det är oklart huruvida han har använt sitt inflytelserika arbete som en plattform för att rekrytera fler individer till den kriminella verksamhet som han sysselsatt sig med.


LÄS ÄVEN: Region Jämtland måste spara på vården – betalade arvode till Fatima Khawari

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1057Ökad russofobi i spåren av Ukrainakriget – ortodoxa kristna nekas handla
Annons