T.v. Sadeq Naderi. T.h. Polisen griper Naderi. Foto: Polisen

’Ensamkommande’ försökte köra ihjäl fotgängare och cyklister – tingsrätten mildrar brottsrubricering och dömer till vård

15.6K Shares

Ett ’ensamkommande flyktingbarn’ från Afghanistan har erkänt att han försökt utföra ett fordonsterrordåd med avsikt att döda flera människor. Trots att gärningsmannen varit tydlig med motivet väljer Malmö tingsrätt att mildra brottsrubriceringen till framkallade av fara och olaga hot, bland annat eftersom man anser att den åtalade inte körde tillräckligt fort. I stället för fängelse blir påföljden psykisk vård.

Det var strax innan klockan 18 den 1 januari som flera personer ringde SOS Alarm med anledning av en silverfärgad Volvo V50 på vansinnesfärd genom Lunds stadskärna. Samstämmiga vittnen har berättat för polisen hur föraren försökte köra på människor runt om i staden. Fotgängare och cyklister fick väja för sina liv under migrantens vilda framfart på gator och gångvägar.


Två flickor som skulle besöka en biograf vittnar om hur de höll på att bli överkörda av bilen som ”kom i snabb fart”.

Fordonets vansinnesfärd genom Lund fångades på bild av förbipasserande.

Taxichaufför följde efter
En taxichaufför mötte Volvon på Malmövägen i riktning mot Lund och reagerade på att föraren körde konstigt. Därefter bevittnade taxichauffören hur föraren styrde upp bilen på en gångväg i riktning mot en cyklist. Nedan ett utdrag från taxiförarens vittnesmål.

Taxichaufför: Jag mötte bilen vid Lunds Södra när jag hade haft en körning. Han kör in emot Lund på Malmövägen och kör långsamt men konstigt. Han kör upp på en trottoar på Malmövägen emot en person. Det var en cyklist som han nästan körde på där.

Han kör sedan på Bredgatan och vidare upp på Allhelgonagatan genom Lund. Jag kör efter honom för jag tycker att han kör konstigt. Han kör väldigt långsamt ibland och sen ökar han hastigheten när han riktar bilen emot personer. Jag förstår först inte att han är ute efter att köra på folk för jag tror det är av misstag först.

När jag ser att han försöker köra på folk så kör jag efter honom och tutar för jag måste uppmärksamma folk på hans bil. Jag trodde att han skulle skada eller döda någon. Jag fortsatte följa efter honom hela tiden för att folk skulle se honom. Han kör upp emot Kävlingevägen och där kör han emot rött och över vägen. När han kör över där så kör han nästan på en cyklist. Han kör rakt över vägen där och sen gör han en U-sväng och vänder ner emot stan igen. När jag möter honom då så gör jag en rörelse emot honom liksom som ”Vad håller du på med?”. Han pekar då ”fuck you” till mig.

Han kör ner emot stan igen och vid Bankgatan så håller han på att köra på en person till. Han satsar på att köra på folk. Han kör rakt emot dom och siktar bilen mot dom. När han kör vid Kävlingevägen och höll på att köra på en där så riktade han bilen rakt emot honom och gasade på ännu mer. När jag tutar så hinner människorna hoppa undan och märka bilen.

Polisen: Vad håller bilen för hastighet?

Jag vet inte men han kör långsamt mer men ibland gasar han upp emot trottoarer och cykelbanor rakt emot folk som är där. Jag tror han ville döda någon. Jag har sett liknande händelser som skett med personer som kör på folk med bilar för att döda dom.

Polisen: Hur uppfattar du hans körning?

Det ser ut som att han vill köra på folk. Han kör rakt emot dem när det kommer folk. Jag tutar hela tiden för att folk ska uppmärksamma honom.

Vägrade stanna bilen
Polisen tog sig till området med flera patruller och mötte Volvon vid Ringvägen. Man beordrar föraren att stanna men denne gör ingen ansats att följa anmaningen utan fortsätter färden som tidigare.

En polispatrull kör upp jämsides och får ögonkontakt med föraren som sedan kör vidare. Då dirigerar polisen övriga patruller för att skära av färdvägen och stänga in fordonet. I höjd med Stattenavägen får man till slut stopp på bilen.

I polisrapporten uppges att föraren vägrade öppna bildörren och att man därför tvingades använda batong för att slå sönder en fönsterruta på fordonet. Vidare noterar polisen att föraren framfört bilen barfota.

Händelsen rubricerades initialt som försök till terroristbrott. Vid häktningen var brottsrubriceringen i stället fyra mordförsök. Han åtalades sedan i första hand för försök till mord, i andra hand för försök till grov misshandel och i sista hand grovt olaga hot och framkallande av fara för annan. Terrorbrott fanns inte med bland åtalspunkterna.

Ett ’ensamkommande barn’
Polisen identifierade föraren som Sadeq Nadir från Afghanistan. Han är enligt egen utsago 20 år gammal och invandrade utan identitetshandlingar som ett så kallat ensamkommande flyktingbarn till Sverige i november år 2015.

Sadeq uppgav då till Migrationsverket att han konverterat till kristendom eftersom han tycker illa om islam. Fynd i samband med husrannsakan indikerar dock att idéer om jihad och martyrskap som förknippas med islam är starka hos Sadeq.Husrannsakan

I samband med en husrannsakan i Sadeqs bostad påträffar polisen en mängd religiösa texter. Utredarna tar hjälp av Jan Hjärpe som är religionshistoriker och professor emeritus i islamologi vid Lunds universitet för att gå igenom materialet.

Hjärpe reagerar på nedanstående anteckning.

Agerar på order av Gud
Enligt handläggare hos Migrationsverket har Sadeq en historia av psykisk ohälsa och uppges agera efter vad han tror är Guds befallning. Det framgår inte klart av domen om det är sådana upplevda befallningar man tror föranlett Sadeq att begå brotten.

Sadeq beviljades ett tidsbegränsat uppehållstillstånd i februari 2018 som löpte ut den 15 april i år. Hans nuvarande vistelsestatus i Sverige framgår inte av de dokument som Samhällsnytt tagit del av.


I polisförhör är Sadeq tydlig med att hans avsikt med bilfärden var att döda människor på gatorna.

Sadeq: Jag körde på den ena och jag ville köra över på några andra. Jag såg 7-8 personer jag körde mot dem, men de kunde komma undan, men jag hade avsikt att köra över dem. Alla personerna var i Lund och jag ville döda dem. Och bilen träffade bara en cyklist och ingen annan.

Polisen: Vilken cyklist pratar du om?

Sadeq: Jag det var en kvinnlig cyklist, jag ville köra på och döda henne, hon ramlade omkull några gånger, men jag körde på henne igen, sedan kom jag på att jag inte ska döda någon kvinna utan jag skulle döda männen, så körde jag därifrån. Jag lade växeln i backen och om jag mötte någon man skulle jag köra på och döda.

Polisen: Träffade du henne med bilen?

Sadeq: Ja, jag körde mot henne för att köra på henne, hon var på trottoaren och jag körde mot henne.

Polisen: Körde du på henne?

Sadeq: Jag körde på henne och hon ramlade i buskarna, och då reste hon sig igen och jag körde på henne igen.

Polisen: Vad gör du efter att du kört på henne första gången och hon ramlat i buskarna?

Sadeq: Nej, ingenting när hon ramlade ner så backade jag och så körde jag på henne igen och så ramlade hon igen så backade jag och körde jag på henne igen.

Polisen: Vad det med bilfronten eller bakdelen av bilen som du körde på henne med?

Sadeq: Med fronten. Hur många gånger körde du på henne? 4-5 gånger.

Polisen: Träffade du henne med bilen samtliga gånger?

Sadeq: Varje gång jag körde mot henne så träffade jag henne. Om utrymmet var tillräckligt hade jag kunnat köra med högre hastighet och köra på henne, eftersom det var dåligt utrymme med buskar så kunde hon resa på sig när jag kört på henne.

Polisen: Vet du hur fort du körde på henne när du körde på henne vid dessa 4-5 tillfällen?

Sadeq: När jag backade så efter ett par meter gasade jag och körde på henne.

Polisen: Tryckte du pedalen i botten?

Sadeq: Ungefär.

Polisen: Vad sker efter att du beslutat dig för att köra in mot centrala Lund?

Sadeq: Jag tänkte att jag inte ska köra över någon kvinna utan att jag ska köra över män istället.’

Polisen: Vad sker efter att du tagit detta beslut?

Sadeq: Jag backade och körde mot centrum för att hitta en man att döda.

Polisen: Vad sker när du kommer till centrum?

Sadeq: Där letade jag efter en man som jag kunde köra över och döda. Att jag skulle köra på flera personer på rad och köra därifrån.

Stulen bil
Den silverfärgade Volvo V50 som Sadeq använde i Lund visade sig vara stulen. Tidigare samma dag hade han med våld tillgripit fordonet från en bilist som precis tankat på en bensinstation i Malmö.


Tingsrätten mildrar gärningen
Sadeq åtalades för tio mordförsök men det var bara sex brottsoffer som kunde identifieras och ingen av dessa skadade eftersom de lyckades kasta sig ur bilens färdväg. Trots att Sadeq erkänt att avsikten var att mörda människor anser tingsrätten att det saknas förutsättningar för att döma Sadeq för försök till mord.

Domstolen menar att åklagaren inte har lyckats visa att det funnits en konkret risk för dödsfall, bland annat med hänsyn till bilens hastighet som hävdas inte ha varit tillräckligt hög.

Trots de skrifter om jihad och martyrskap som påträffades i Sadeqs bostad och de röster med befallningar från Gud han säger sig höra, innehåller domskälen inte något resonemang kring att Sadeq kan ha agerat med religiöst terrormotiv.

Därför döms han i stället för framkallande av fara för annan, samt flera fall av grovt olaga hot. Det senare på grund av att Sadeqs agerande upplevts som hotfullt av de drabbade personerna.

Tingsrätten bedömer att straffvärdet för den samlade brottsligheten uppgår till tre års fängelse men istället döms Sadeq till rättspsykiatrisk vård och ska efter avslutad vård utvisas med förbud att återvända till Sverige på tio år.

Det är tingsrättens uppfattning att risken för dödsfall i förevarande situationer visserligen inte varit utesluten men att det i målet inte är visat, framför allt med hänsyn till vad som kommit fram om den hastighet som Sadeq Naderi hållit och hans återkommande väjningsmanövrar, att den varit så beaktansvärd att det kan sägas att det förelegat en konkret risk för dödsfall. Det saknas därför redan härmed förutsättningar för att döma Sadeq Naderi för försök till mord.

Hela domen kan laddas ned och läsas på följande länk: Malmö TR B 43-19 Dom 2019-06-24

15.6K Shares
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.