Det var i gårdagens SVT Agenda som epidemiologiprofessor Joacim Rocklöv från Umeå kom med en dyster varning: Sverige ligger endast två till fyra veckor från samma situation som råder i Italien just nu. Lösningen uppges vara att prioritera bort för sjuka och gamla patienter.

Bland de inbjudna gästerna och experterna fanns Joacim Rocklöv, chefsläkare för region Stockholm Elda Sparrelid och den omstridde statsepidemiologen Anders Tegnell. Enligt de beräkningar som Rocklöv har gjort ligger Sverige bara 2-4 veckor efter Italien. De statistiska kurvorna visar att Sverige ganska exakt följer smittspridningen i Italien. Epidemiologen kallar det ett ”högriskscenario”, men varnar samtidigt för att just detta kan inträffa.

Enligt honom kommer epidemin att nå sin peak i slutet av maj – en beräkning som ligger nära Storbritanniens hälsomyndighet som räknar med att nå kulmen i juni. Under peaken menar Rocklöv att bara region Stockholm kommer att behöva mellan 500 och 1000 intensivvårdsplatser. I nuläget finns dock bara 90 stycken – som redan används av patienter med andra livshotande sjukdomar.

Den närvarande chefsläkaren informerade att regionen snabbt kan utöka antalet intensivvårdsplatser till 145 – vilket ändå är endast 15-30% av det beräknade behovet. Samtidigt uppgav hon att det kan bli aktuellt med ”storskaliga intensivvårdsavdelningar lite längre fram”. Hon kunde dock inte ge någon uppskattning av hur dessa storskaliga avdelningar ska organiseras om det råder en skriande brist på personal och utrustning redan nu, eller hur många nya intensivvårdsplatser denna åtgärd beräknas tillföra.

Chefsläkaren har dock varnat för att sjukvården ska behöva göra ”hårda prioriteringar” – vilket innebär att äldre och multisjuka kan lämnas utan vård:

– I ett läge där sjukvården inte räcker till måste man prioritera vilka insatser som kan göra mest nytta – och kanske prioritera bort patienter som inte har så stora utsikter att klara sig, meddelade hon.

Denna krigssjukvård kommer att gälla inte bara coronapatienter utan alla – inklusive t ex traumapatienter och personer med hjärt- och kärlsjukdomar.

Som Samhällsnytt tidigare rapporterat lämnas patienter över 60 år gamla i behov av intensiv vård och assisterad andning utan hjälp i Italien.

”Mina vänner ringer mig i tårar eftersom de är tvungna att se patienter dö framför deras ögon – och det enda de kan erbjuda är lite syrgas,” skrev en intensivvårdsläkare från norra Italien i ett vittnesmål om läget på landets sjukhus.

Enligt uppgifterna är det inte bara äldre som lämnas utan hjälp utan även yngre med andra sjukdomstillstånd som försvårar sjukdomsförloppet för corona – t ex med cancer, diabetes eller historik av transplantat.

LÄS MER: Patienter över 65 får bara palliativ vård – ”Ingen finns med när de dör”

För att undvika att en liknande situation ska utspela sig i Sverige menar Rocklöv med flera ledande forskare i en debattartikel i SvD att Folkhälsomyndigheten gör för lite för att begränsa smittspridningen. Däribland kritiserar de att provtagningen för corona är starkt begränsad i Sverige och kräver att myndigheten med Anders Tegnell i spetsen ska vidta fler åtgärder. Det som är nödvändigt menar de är att rekommendera social distansering och stänga ned icke-nödvändiga verksamheter där människor träffas. Liknande åtgärder minskade dödligheten med 20% under spanska sjukan 1918.

Den närvarande statsepidemiologen Anders Tegnell var dock skeptisk till de föreslagna åtgärderna och menade att alla åtgärder behöver sättas vid rätt tidpunkt och att ”vi är inte där än”.

Emellertid rapporterade Italien ett rekord i antalet döda – igår dog 348 personer av coronaviruset. Bilder från staden Bergamo i norra Italien visar mängder av kistor i en kyrka uppradade för en kremering enligt uppgift: