På lördagen möttes statsminister Magdalena Andersson (S) och Turkiets president Recep Tayyip Erdogan i ett telefonsamtal. Erdogan upprepade sitt krav på att Sveriges regering måste ändra sin inställning till den terrorstämplade organisationen PKK och YPG – och ingå ett utlämningsavtal med Turkiet. Avtalet skulle innebära att man lämnar ut kurder med kopplingar till PKK som idag är bosatta i Sverige.

Turkiet har meddelat ledningarna för både Sverige och Nato att Sverige och Finland måste vidta juridiskt bindande åtaganden som tillgodoser Turkiets oro för att kunna bli insläppta i den militära alliansen. Det rapporterar Reuters.

Presidenten konstaterade i samtalet med Andersson att Turkiet i nuläget ”inte ser något konkret initiativ” från Sverige ”som kan mildra Turkiets oro”.

Utöver att Sverige måste inta ”en konkret attitydförändring gentemot terrororganisationen PKK/PYD/YPG” sa Erdogan även att han förväntar sig att Sverige tillmötesgår Turkiets begäran om att kurder med kopplingar till organisationen ska utlämnas – och att restriktionerna för vapenhandel ska upphävas – innan Turkiet är villiga att släppa in Sverige i Nato.

Andersson: ”Är överens”

Både Magdalena Andersson och Natos socialdemokratiske generalsekreterare Jens Stoltenberg har efter telefonsamtalet skrivit på Twitter att det var ett bra samtal och att man är överens om att göra gemensamma framsteg inför nästa veckas Nato-sammankomst i Madrid.

LÄS ÄVEN: Turkiet kan stoppa svenskt Natomedlemskap med veto