ericsson-is

Foto: Holger.Ellgaard, CC BY-SA 3.0 / Statea USA, CC BY-SA 4.0

Inrikes

Ericsson betalade tiotals miljoner till IS

Publicerad 2/28/2022
Annons

För att kunna fortsätta företagets verksamhet i ett område terrorgruppen kontrollerade krävde man en stor summa pengar, vilket Ericsson betalade ut.

2014 intog IS den irakiska storstaden Mosul och utropade sitt kalifat. I staden verkade redan Ericsson där man på uppdrag av Iraks största mobiloperatör Asiacell byggde ett nytt mobilnät.

I en hemlig internutredning som SVT Uppdrag granskning tagit del av framgår hur det gick till då företaget såg till att man kunde jobba vidare trots situationen.

Efter att en projektledare på Ericsson fått ett hotfullt samtal av en IS-befälhavare från en telefon tillhörande en kidnappad arbetsledare på företaget, krävdes Ericsson på motsvarande 20 miljoner kronor för att kunna få arbeta ostört.

Sedan har Ericsson vänt sig till Asiacell ”för att ordna tillstånd att arbeta i Mosul från den lokala ’myndigheten’ IS”. Enligt projektledaren gjorde sedan Asiacell en överenskommelse med terrorgruppen.

Förundersökning

Exakt hur Asiacell fick IS godkännande framgår inte i internutredningen.

– Ericsson har inte haft någon önskan eller uppsåt att det ska begås brott mot mänskligheten, men man har betalat till IS i medvetande om att man betalar det här till en organisation som i stort sett uteslutande sysslar med kriminell verksamhet och brott mot mänskligheten, säger advokaten och folkrättsjuristen Sten de Geer, som anser att en åklagare som tar del av rapporten inte har något annat val än att inleda en förundersökning.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
660Demonstration mot svenskt WHO-medlemskap
Annons