alex-voronov-knytnavsslag-feat

Bild: Montage faksimil Twitter.

Inrikes

Eskilstuna-Kurirens redaktör uppmanade till våld mot Sverigedemokrater – får stöd av ansvarige utgivaren

Publicerad 12/30/2020
Annons

Det väckte stor uppmärksamhet och skarp kritik när Eskilstuna-Kurirens ledarskribent och politiske redaktör Alex Voronov i ett utspel i sociala medier uppmanade till politiskt våld mot Sverigedemokraterna – dessa ska enligt Voronov hållas på avstånd med ”återkommande knytnävsslag”.

Det var på söndagskvällen som Voronov skickade ut en tweet i vilken han kritiserar Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni för att inte tillräckligt tydligt ta avstånd från Sverigedemokraterna.

Det bör enligt Eskilstuna-Kurirens politiske redaktör inte längre ske genom sådan parlamentarisk isolering av SD som varit dominerande metod sedan partiet kom in i riksdagen. Voronov förordar i stället användandet av fysiskt våld . Sverigedemokrater ska hållas på avstånd med ”återkommande knytnävsslag”.

Väcker kritik

Utspelet har väckt uppmärksamhet och kritik. En av dem som kritiserat Voronovs uppmaning till våldsanvändning mot politiska motståndare är Ivar Arpi, tidigare ledarskribent på Svenska Dagbladet, numera på nystartade Bulletin. Han menar sig se en trend bland liberaler i såväl Sverige som utomlands där det blir allt vanligare att uppvigla till fysiskt våld i sin politiska retorik.

I en krönika refererar Arpi bland annat till en en uppmärksammad händelse i USA där en tidigare programledare på liberala CNN, Reza Aslan, lät sina politiska antipatier mot president Donald Trump gå överstyr och riktas mot en pojke iklädd maga-keps.

”Ärligt talat: Har ni någonsin sett ett ansikte man hellre skulle vilja slå in än den här ungens?”, frågade han sina läsare och tittare. Aslan legitimerade utspelet med att det florerat rykten om att pojken skulle sagt något nedsättande om en person med indianskt ursprung. Ryktena var dock falska.

Ett geografiskt och till SD mer närliggande exempel som Arpi påminner om är när den tidigare M-ledaren och statsministern Fredrik Reinfeldt 2010 sade sig ha förståelse för att Sverigedemokrater misshandlades av meningsmotståndare eftersom partiets politik enligt hans mening bygger på ett ”hatfyllt vi och dom-tänkande”.

Får stöd av ansvarige utgivaren

Samhällsnytt har frågat Eskilstuna-Kurirens ansvarige utgivare Eva Burman hur hon ser på sin redaktörs utspel och om hon ämnar vidta några disciplinära åtgärder med anledning av detta.

I ett mejlsvar skriver Burman att hon har talat med Voronov och att de är överens om att uppmana till ”regelbundna knytnävsslag” mot någon ska uppfattas som en metafor att jämföra med talesättet ”håll dina vänner nära men dina fiender närmare”. Hon menar att detta blir tydligt om man läser Voronovs ledarstick betitlat ”Av en liberal krävs klarspråk mot hatets predikanter”.

Burman skriver vidare att hon ”inte avser att agera vidare i denna fråga” och hänvisar för ytterligare frågor till Voronov själv. Samhällsnytt har sökt Alex Voronov men i skrivande stund utan framgång.

Redaktionen
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
590Man ihjälskjuten vid idrottsplats – ”Man vill flytta från Stockholm”
Annons