clem-onojeghuo-hcHIitSvms4-unsplash
Partner

Ett samhälle under pågående förändring

Publicerad 8/25/2021
Annons

Vårt samhälle har förändrats. Det är såklart naturligt och ofta också positivt. Till exempel så vet vi nu att även passiv rökning är skadligt. Därmed röks det väldigt lite inomhus nu för tiden. Vi röker inte i våra köpcentrum, på tåg eller flyg, och inte heller på restauranger och pubar.

Vi kastar inte längre våra sopor på första bästa ställe, som bakom huset som var brukligt förr i tiden. Nåja, det finns fortfarande skräp att skåda lite här och var längs våra vägar, men den mängd sopor vi tidigare slängde i naturen, har minskat.

För att råda bot på de sista slarverna finns nu även en lag mot nedskräpning. Den kanske inte är så skarp och inte ens särskilt välanvänd, men den har tillkommit av en anledning – att den behövs.

Vi har också lärt oss att avgaser är skadligt för oss, vår närmiljö och hela vårt jordklot. Utsläppen påverkar ozonlagret som skyddar oss från de allra farligaste UV-B strålarna som annars skulle skada alla levande organismer, eftersom den typen av strålning kan sönderdela molekyler.

Hur helt vanliga människor kan påverka

När det gäller rökning har vi förändrat oss och vårt beteende, men vad gör vi åt avgaser och andra utsläpp?

De tyngre utsläppen är svårt för gemene man att påverka i större mån. Där får vi förlita oss på att beslutsfattare på alla positioner gör vad som kan göras, men vilken medelsvensson som helst kan påverka hur mycket avgaser vi själva bidrar med till massan av utsläpp.

https://gomore.se/ förmedlar ett relativt nytänkande sätt att få tillgång till bil.
Utan att belasta vare sig miljö eller plånbok i onödan eller göra avkall på sin bekvämlighet, kan man välja att köra bil bara vid de tillfällen då man faktiskt måste. 

Vi kan och bör försöka minska vårt bilåkande. Bor man avsides till, utan möjlighet till kollektivtrafik och med för långa transportsträckor att kunna välja cykeln blir det såklart svårt, men då blir det desto viktigare att de som på något sätt kan påverka sitt bilanvändande också gör det. 

Det ovana blir till slut det nya normala

För bara några årtionden sedan var det vanligt och accepterat att röka nästan överallt. Det fanns rökrum även på sjukhus och att röka i bilen under familjens resor var inget konstigt.
Man förändrade inte sitt beteende och sina vanor gällande var och hur det var okej att röka över en natt. Men med tiden har det blivit det nya normala. Ganska snart kommer förhoppningsvis även alternativa sätt att äga eller ha tillgång till bil vara det nya normala. För de som kan välja, vill säga.

Externt Material
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
829Ryssland fick skulden för möjlig ukrainsk attack på civila
Annons