tulli-feature

Foto: Finska tullen/Faksimil

Utrikes

EU beslagtar ryska resenärers kontanter vid gränsen

Publicerad 9/1/2022
Annons

Ryssar som reser via Finland riskerar att få sina pengar beslagtagna vid gränsen. Det rapporterar ryska nyhetssajten Fontanka.

Sajten uppmärksammar en rysk affärsman från Sankt Petersburg som berättar att han reste till Serbien via Helsingfors för affärer. På vägen tillbaka till Ryssland beslagtogs de eurosedlar han hade med sig av den finska tullen. Sammanlagt 1390 euro.

Affärsmannen hävdar att han hade med sig de beslagtagna kontanterna från Ryssland, och att han inte tagit ut några pengar under resan.

”Vi har sådana regler”

Den ryske mannen försökte förklara för de finska tulltjänstemännen att eftersom ryska bankkort inte fungerar i EU, behövde han ta med sig kontanter hemifrån.

Tullpersonalen svarade att ”vi har sådana regler”, och tog kontanterna ändå.

Han erbjöds därefter två möjligheter: Antingen att skänka pengarna till någon annan resenär från Ryssland på väg till Finland, eller att låta dem vara beslagtagna med möjlighet att hämta ut dem nästa gång han reser till landet. Affärsmannen valde det senare alternativet.

Nya sanktionsregler

I mars i år införde EU en lång rad nya sanktioner mot Ryssland. Bland annat förbjöds ”försäljning, utförsel, överföring och export av eurosedlar till Ryssland”.

Det finns undantag för eurosedlar för privat bruk, men det finns inga riktlinjer för vilken beloppsgräns som gäller. För utförsel av eurosedlar ur EU är den generella gränsen 10 000 euro.

Syftet med sanktionerna är att begränsa den ryska regeringens tillgång till euro i form av kontanter.

Växlar till dollar

I en Telegram-chat för ryssar som reser till Finland rekommenderas att växla eventuella överblivna eurosedlar till amerikanska dollar innan den finsk-ryska gränsen passeras. Anledningen är att det inte finns något EU-förbud mot att föra in dollar från EU till Ryssland.

Flera ryssar frågar hur pass noga de finska tulltjänstemännen är, och om det exempelvis går att gömma pengarna i kläderna för att slippa få dem beslagtagna.

LÄS ÄVEN: EU trappar upp landblockad mot Kaliningrad – byggmaterial stoppas

Mattias Albinsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
613Bolund om snökaoset: ”Precis såhär klimatkrisen ser ut”
Annons