EU-domstol: Får ej återkalla välfärdsförmåner för våldsam invandrare
Foto: Transparency International

EU-domstolen (CJEU) har slagit fast att Italien inte kan utestänga en migrant från sitt mottagningssystem, även om migranten i fråga har anklagats för att ha begått våldsbrott.

Domen gäller ett fall där en senegalesisk asylsökande som befann sig i det italienska mottagningssystemet fick sina sociala förmåner indragna av prefekturen i Florens, som berövade honom all hjälp efter att han hade anklagats för en våldsam attack mot en järnvägsarbetare.

Migranten, som fortfarande har ett pågående brottmål, klagade till förvaltningsdomstolen i Toscana, som dömde till migrantens fördel, men statsåklagaren tog fallet till Europadomstolen i ett överklagande, rapporterar Breitbart.

Enligt CJEU:s dom utgör indragningen av mat, boende och dagliga utgifter för den senegalesiske mannen ”en oproportionerlig påföljd, eftersom den är skadlig för den mänskliga värdigheten”, även om mannen är anklagad för våldsbrott.

”Strid med EU-lagstiftningen”

Domstolen ansåg att en italiensk lag från 2015 ”står i strid med EU-lagstiftningen eftersom den bland påföljderna för våldsamma migranter faktiskt innehåller möjligheten att återkalla de materiella mottagningsvillkoren”.

Domen kommer samtidigt som Italien har sett en ökning av antalet illegala invandrare i år där de flesta kommer in i det italienska mottagningssystemet efter att de anlänt till landet.

Enligt Matteo Salvini, ledare för det nationalistiska Lega, var det dock mycket få av de migranter som anlände förra året som faktiskt kvalificerade sig för flyktingstatus. Majoriteten av dem fick sina ansökningar avslagna av de italienska myndigheterna och endast 15 procent erkändes som legitima flyktingar.

Val i Italien

Inför nästa månads nationella val har Salvini kampanjat på frågan om massmigration och konstaterat att bara under juli i år anlände fler illegala invandrare till Italien än under hela 2019.

– I juli i år översteg vi de landstigningar som registrerats under hela 2019. Vi kan inte vänta på att återvända till regeringen för att ta hand om arbetet, säkerheten och försvaret av Italien, sade den tidigare inrikesministern.

Centrumhögeralliansen bestående av Salvinis förbund, Giorgia Melonis Brothers of Italy och Silvio Berlusconis Forza Italia ser ut att vinna en majoritet av platserna i det italienska parlamentet nästa månad, enligt prognoser.

LÄS MER: Ekeroth: ”Sverige på väg att slå invandringsrekordet”

LÄS MER: Invandring bakom 90 procent av Danmarks befolkningsökning

LÄS MER: Så här många nya medborgare får rösta i valet 2022

Stötta Samnytt med Swish: 123 083 3350

Författare av texten

Redaktionen

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.