Den nya EU-pakten om migration och asyl godkändes på onsdagen av Europaparlamentets LIBE-utskott. Tidigare har Marine Le Pen varnat för att den kan innebära 75 miljoner nya migranter till EU-länderna.

En av de viktigaste bestämmelserna i pakten är att den innehåller ett distributionssystem för migranter som har visat sig vara ineffektivt sedan 2015, konstaterar Róbert Gönczi, analytiker vid Ungerns migrationsforskningsinstitut.

Migrationspakten stipulerar att medlemsländerna kan välja mellan att ta emot asylsökande eller betala upp till 25 000 euro per migrant.

Enligt Gönczi har det så kallade kvotmigrantsystemet funnits i den europeiska politiska diskursen sedan 2015, men det verkar inte vara den mest effektiva lösningen, betonade han. Inom Schengenområdet är det svårt att kontrollera vem som åker vart.

Han hänvisar till en studie från migrationsforskningsinstitutet som visade att de tre baltiska staterna tidigare tagit emot kvotmigranter, men att 90 procent av dem sedan försvann från de tre länderna inom ett år och dök upp i Sverige, Tyskland och andra västeuropeiska stater.

Orban kritisk

Flera europeiska konservativa, som Ungerns premiärminister Viktor Orban, har varnat för migrantpakten och sagt att den kommer att tvinga länder som Ungern att ta emot migranter eller ställas inför svåra ekonomiska påföljder.

– Nästa fråga är hur många de kommer att tvinga på oss. Nu bestämmer de det. Så de skapar regler som ger Bryssel rätten att säga hur många migranter de kommer att distribuera, sa Orban förra året.

– Så flera länder har indikerat att de inte håller med. Vi vill inte genomföra det. I slutändan står vi inför en mycket obehaglig händelseutveckling här.

Pakt med djävulen

Marine Le Pen, ledare för nationalkonservativa Rassemblement National i det franska parlamentet, förutspådde tidigare att migrationspakten kommer innebära ytterligare 75 miljoner migranter till EU.

– Det är en organiserad plan för nedsänkning av Europa och de nationer som utgör det, sa Le Pen under en pressträff 2020.

– Det är en verklig pakt med djävulen som kommer att leda till Europas självmord.